Ptice, o kojima je ovdje riječ, nisu kućni ljubimci ali jesu naši zajednički “gradski” ljubimci. 

U zimskim mjesecima, kada snijeg prekrije ulice grada i mraz zarobi biljni svijet te priroda nema šta da ponudi za hranu ovim malim pernatim stvorenjima, mi možemo učiniti mnogo postavljanjem kućica i hranilica za njih na balkone i u vrtove, privatne ili one zajedničke.

S prvim toplim proljetnim danima, kada prestane potreba za pružanjem ovog tipa skloništa za ptice i nakon što temeljito očistite napuštene kućice, one mogu ostati na vašim terasama kao lijepa i zanimljiva dekoracija.

Mnogi dizajneri, svjesni da urbanizacija uništava prirodna staništa ptica, rado dizajniraju nove, zanimljive i potpuno moderne kućice i hranilice za ptice. Drugi opet ostaju vjerni kućicama s mnoštvom detalja koje imitiraju različite ljudske kuće, pa čak i dvorce.

Ipak, najjednostavnije je u ovom slučaju najbolje. Ono što najmanje odudara od prirode je mjesto na kojem će ptica najradije sviti svoje gnijezdo.

 

Toplota drveta

Kućice i hranilice moraju biti funkcionalne, čvrste, stabilne i primamljive za ptice.

Mada postoje kućice izrađene od plastike, pa čak i betona, najbolji materijal za izradu je drvo zbog svojih dobrih izolacijskih svojstava. Preporučljivo je da daske od kojih je napravljena kućica budu bar dva centimetra debele kako bi ptičice dobile što bolju toplinsku izolaciju. 

Krov treba biti napravljen od kvalitetnog drveta otpornog na vlagu i isušivanje. Nagib krova je jako važan jer sprečava ulazak vode u unutrašnjost. Za svaki slučaj potrebno je napraviti drenažu što se postiže bušenjem nekoliko rupica na dnu kućice.



Radi čišćenja, koje je obavezno, jedan “zid” kućice treba biti pomičan, što olakšava pristup unutrašnjosti, a to je najčešće krov.



Na kraju kućicu ili hranilicu treba premazati sredstvom za zaštitu drveta i ostaviti da se dobro osuši i provjetri prije nego pozovemo nove stanare da se usele ili dođu na gozbu.

 

Bitno je napomenuti

Ako imate vrt, kućicu montirajte na drvo i dobro pričvrstite. Isti savjet važi i za postavljanje na zid kuće, bočni zid lođe ili ogradu balkona. Kod postavljanja na drvo, dobro je okrenuti kućicu ka jugu tako da ulaz bude zaštićen od hladnih vjetrova i ledene kiše. Tako okrenuta kućica ima i bolje osvjetljenje.



Hranilice koje želite postaviti na vaše balkone punite suncokretovim i drugim sjemenkama, komadićima voća te dodajte i komad masne hrane u vidu loja. Vrlo je važno spriječiti da ptice hodaju po hrani dok se goste na hranilici. To možete postići uz pomoć prečke ili dodatne posudice smještene na sredinu hranilice.



U slučaju da imate mačku pobrinite se da su ptice na sigurnom mjestu koje je nedostupno spretnoj maci.