Nefizički prostor, bezdimenzionalni i neopipljivi međuprostor postaje sve veći, jači i značajniji, poprimajući ogromne globalne razmjere. Njegova nezamisliva, nepregledna i nepojmljiva veličina potpuno je nesagledljiva, isto kao što je nepredvidljiv i bilo koji dalji tok ili pravac u kojem će se taj prostor razvijati.

I bez obzira na sve uzbudljive neizvjesnosti koje nosi sa sobom, posebno kad se radi o njegovom daljem razvoju, transformacijama i utjecajima, Virtuelni prostor, već sad predstavlja dio svakodnevice i dio života svakog pojedinca u svijetu.

..................................................................................

 

 

 



Iako sveprisutan, dostupan ogromnom broju korisnika i potpuno slobodan za sve, u Bosni i Hercegovini se virtuelni prostor još uvijek doživljava kao određeni tabu?! Izgleda da izreka „mala zemlja seljaka na brdovitom Balkanu“ ponekad zaista opravdava tu davno izrečenu i surovo tačnu istinu. Na žalost vrijednih seljaka pogrešno podrugljivu, i radost opuštene urbane raje koja se pogrešno ne prepoznaje. Svejedno, i bez pravog seljaka i bez pravog građanina, virtuelni prostor iznad bosanskog neba prihvata se samo uz virtuozne poteze, koje pojedinci izvode u pokušajima da to zajedničko, samo jedno, globalno-seljačko-nebo obogate, ožive, unaprijede...

Svijest je tvrda i prizemljena, ukorijenjena duboko i daleko u vremenu, u religiji, u tradiciji... Teška je baš kao i zemlja, te je u takvim teškim prilikama vrlo teško bilo šta promijeniti. Svijest o prostoru je ista takva i ništa što nije zemlja, grunt, omeđeno i zavedeno, „samo moje“ i jedan kroz jedan, nije ni prostor.

Druge, nove, savremene prostorne dimenzije ne mogu se pojmiti bez obzira na vrijeme i mjesto u kojima se cijeli svijet nalazi. Istina, promjene koje donose nove i mlade Y generacije dešavaju se svakodnevno, ali nekako plitko, stegnuto, opstruisano. Na nivou zabave i komunikacije, te sve češće kroz medije. Mnoštvo beskorisnih informacija koje zatrpavaju, traju jedno prijepodne i svode se na bezazleni trač uz kafu bez ikakve veze sa životom.

Ozbiljno i poslovno je rezervisano samo na kontakt uživo. Naravno uz nekoliko dugačkih sastanaka, prisni kontakt poslovnog ručka, ugovore i dogovore. Za prave Iako, za virtuelne jako teško. I dok velika većina ne uspije osvojiti virtuelno običnim potezima, do tad će on biti osvajan samo rijetkim i teškim virtuoznim.

Osim velike borbe, gubljenja i osvajanja, pobjeda i poraza ovdje se valjda drugačije ne zna i ne može. Lakoća postojanja? Možda virtuozno u virtuelnom ali u običnom stvarnom nikada. Već postojeći, stalno rastući, spreman, oformljen, prisutan, dostupan, slobodan, globalan, lagan... A opet u svijesti tako dalek i tuđ, virtuelni prostor bez obzira na svoju veličinu, univerzalnost i slobodu, u svijesti našeg neba se doživljava drugačije. Puno je straha, opreza, nesigurnosti i nepovjerenja.

Virtuelnost se virtuozno ispituje, provjerava i analizira sa svih mogućih aspekata kao da će odjednom sići u stvarnost i nekako narušiti sve živo i neživo?! Lični doživljaj se zatim prenosi na kolektivni, ukazujući na virtuelnu formu stvarnog sa ograničenjima poput nacije, religije, jezika, granica, ekstenzija... .ba, .hr, .rs, .uk, .ru, i ostale tačka nešto jednako su bitni kao njihove ekvivalencije u stvarnosti i svijest o stvarnom potpuno degradira virtuelno u njegovoj osnovi i suštini. Poslovni odnosi se poistovjećuju sa politikama, koje su ionako već decenijama i generacijama unazad, čini se potpuno tuđe, neshvatljive, i nedokučive, te se i taj posao koji omogućava samo preživljavanje stavlja u službu nečega što je nažalost stvarno?!

Bez obzira na sve stvarno, vezu stvarnog i virtuelnog, bogatstvo virtuelnog svijeta je tu nadohvat. Na samo jedan klik, koji samo trenutno dijeli i razdvaja nešto što će stvarno postati nedjeljivo. Samo postojanje ovog prostora i njegovo korištenje stvorilo je poptuno nove sociološke i psihološke odnose koji mijenjaju svijet u jednoj novoj stvarnosti bez povratka na staro.

Taj odnos treba stvoriti na pravoj osnovi i najbolje iskoristiti sve što on nudi. Pa bar pokušati biti njegovim dijelom. Za početak virtuoznost u virtuelnom može voditi samo daljem, boljem i većem.

Bar do sljedećeg reseta.