Ogledalo je funkcionalan i vrlo atraktivan detalj za postizanje atmosfere u prostoru. Međutim, prema drevnoj filozofiji Feng Shui, ogledalo je i vrlo moćno sredstvo za aktivaciju toka pozitivne energije. Obzirom da ogledalo reflektuje sliku, tako isto reflektuje i energiju, zato se mora paziti gdje će se i kako postaviti.

Osnovno pravilo na koje trebamo paziti pri odabiru mjesta za ogledalo je da ono duplicira sve što se u njemu odražava.

U nastavku saznajte najbolje i najgore položaje ogledala u vašem domu – od glavnog ulaza, do vaše spavaće sobe.

 

Vaše stepenište može imati koristi od ogledala kao što je ima i glavni ulaz, a to se odnosi i na velike i male hodnike. Prostor koji treba izbjegavati po svaku cijenu je postavljanje ogledala prema stepeništu.

Ogledalo u hodniku je obično dobar Feng Shui iz više razloga jer unosi više svjetlosti u često mali ulaz, djeluje praktično jer možete provjeriti svoj izgled što je odlično za podizanje samopouzdanja (karijere) prije izlaska u svijet.

Međutim, postoji jedna zaista loša upotreba Feng Shui ogledala u hodniku koje je važno imati na umu, a to je da ogledalo bude okrenuto prema vratima. To izbjegavajte!

Vaša dnevna soba može imati koristi od postavljanja brojnih ogledala. Možete stvoriti izgled sličan zidu na fotografiji koji izgleda elegantno i primjer je dobrog Feng Shuia.

Ogledalo u trpezariji je tradicionalni Feng Shui primjer odlične Feng Shui upotrebe ogledala, jer udvostručuje (energetski) količinu hrane, pozivajući na više bogatstva i obilja. Također stvara više svjetlosti u prostoru, tako da je ovo uvijek odličan Feng Shui.

Jedna od najboljih upotreba ogledala, i vrlo tradicionalna, je upotreba velikog ogledala iznad kamina. Ogledalo iznad kamina smiruje vatreni Feng Shui i donosi više spokojne energije.

Ogledalo iznad kreveta nije dobar Feng Shui.

Osim praktičnog osjećaja moguće opasnosti da imate težak predmet iznad glave, ogledalo također zbog prevelikog djelovanja energije može dovesti do remećenja sna. Ako je to jedino mjesto gdje može stajati, probajte ga namjestiti tako da se u njemu ne vidi vaš odraz ili ga s nečim prekrijte kada idete spavati.

Ogledala u kuhinji, osim ako su sitna i dekorativna, nisu dobra Feng Shui ideja. Ogledala donose energiju vode, a kuhinja je domen vatre; ova dva elementa se sukobljavaju i stvaraju konfliktnu energiju u području gdje želite srećnu i skladnu energiju.

Ogledala u kupatilu su očigledna neophodnost. Što su ogledala veća, to će biti bolje jer će ona stvoriti akciju čišćenja i svjež odraz svjetlosti oko sebe.

Najgore Feng Shui pozicioniranje ogledala u vašoj matičnoj kancelariji, ili u dječijoj sobi, je iza vaših leđa.