Britanac je koristio prilično jednostavne alate. Većina korištenog materijala su odbačene stvari i obnovljene sprave. Rezultat je premašio očekivanja - kreativno je, umjetnički, elegantno i udobno.

hobbit3

Simon Dale je porodični čovjek iz Walesa. Njegov interes za održavanje okoliša i ekološka svijest naveli su ga da izgradi vlastiti dom koji je ispao jedan od najljepših i najtoplijih koje možete zamisliti.

Simon navodi dva razloga za izgradnju kuće. Prvi je zabava.

- Zabavno je. Isplati se živjeti svoj život na vlastiti način. Ukoliko slijedimo vlastite snove, održavamo našu dušu živom - kaže Simon.

Drugi razlog je održavanje okoliša.

hobbit1

- Naše zalihe su sve manje, a planeta je ekološka katastrofa - dodaje.

Simon je također i vrlo talentiran fotograf.

Koristio je, kaže, prilično jednostavne alate. Od moderne tehnologije koristio je samo motornu pilu, kojom je posjekao oko 30 malih stabala. Ni jedno staro stablo iz šume nije stradalo za potrebe ove porodice.

hobbit2

Usredotočio se na alate poput lopata, dlijeta i čekića. Trebalo mu je samo četiri mjeseca da izgradi ovu lijepu kuću koja je izgrađena od drveta, kamena, slame, a ima i zemljani krov. Griju se pomoću kamina, a na krovu su montirane solarne ploče.

Većina korištenog materijala su odbačene stvari i obnovljene sprave.

Rezultat je premašio očekivanja. Kreativno je, umjetnički, elegantno, i udobno - u stvari je ispalo čarobno.

hobbit5

Za gradnju ove kuće nisu bile potrebne godine prakse i iskustva. Simon je počeo od nule u svakom smislu.

- Jako je zabavno biti sam svoj arhitekt, to omogućava da stvarate i uživate u onome što volite, u onome što je dio vas i dio zemlje, a ne, u najgorem slučaju, kutija iz masovne proizvodnje namijenjena maksimalnom profitu i praktičnosti u građevinarstvu - kaže Dale.

hobbit6

Gradnja od prirodnih materijala ne pridonosi profitu proizvođača i ne uključuje razne koktele kancerogenih otrova koji ispunjavaju većinu modernih zgrada, objašnjava.

Pažnju u izradi eko-kuće proteže se i na kupatilo koja je opremljena kompost kupatilom, korištena je slama preko plastičnog sloja za izolaciju, a frižider rashlađuje pomoću zraka koji struji ispod temelja kuće.

hobbit7

Simon je sada uključen u izgradnju druge kuće za organizaciju koja promoviše razvoj eko stambenih kuća i ekološki stil života. Fokus nije samo na kućama, već i na sadnji drveća i izgradnji vrtova.

- Ova gradnja je jedan dio permakulturalnog pristupa životu. Ova vrsta života je u harmoniji sa svijetom i nama samima. Radite stvari jednostavno pomoću odgovarajućeg nivoa tehnologije. Ove jeftine prirodne kuće imaju svoje mjesto ne samo zbog vlastite održivosti, već i zbog njihovog potencijala za pružanje pristupačnog doma koji omogućava ljudima pristup zemlji i priliku da žive jednostavnije živote - sažeo je Dale svoje stajalište o domu i ovakvim projektima.

hobbit4