U želji da se afirmišu u svojim profesijama, Good Design Collective iz Montane, nedavno je završio projekat „2611". Ovu trodijelnu strukturu, koja se nalazi na kraju stambenog naselja u blizini utočišta za divlje životinje u Bozemanu, osmislili su i realizirali mladi dizajneri i arhitekte.

Projekat se sastoji od ekološke kuće i lijeha za sadnice, lociranih u blizini zaštićene zone divljih životinja, zatim od vanjskog roštilja i hangara i multifunkcionalne klupe, predstavljajući berbu, pripremu i okupljanje.

Mali budžet, kojim su raspolagali, dao im je priliku da se fokusiraju na tehničke aspekte dizajna i izrade, vodeći računa da se ideje jasno manifestuju kroz pomno osmišljene veze i materijale. Drvene letvice koje čine rešetku sporednog kolosijeka ekološke kuće, nađene su u obližnjem rezervatu za vukove.

Čelične komponente su lokalne proizvodnje, a beton je miješan na licu mjesta. Sistem drvenog okvira, obložen plastičnim pločama, propušta mnogo prirodnog svjetla u strukturu, stvarajući zaštićeno okruženje za uzgoj mnogih vrsta biljaka i povrća.

Jarke narandžaste vertikalne cerade pružaju potrebnu ventilaciju, a neprozirna klizna drvena vrata ambara skrivaju se u konstrukciji zida, otvarajući se direktno do klavira unutar malene konstrukcije. Na nižem nivou, betonski potporni zid omotava se oko vanjskog roštilja, a karakterišu ga integrisani panjevi u kamenu sa procijepima različitih veličina.

Komponente za sjedenje i skladištenje su dizajnirane i izgrađene od drveta, betona i čelika. Skladište sagrađeno od većih drvenih dasaka, ima otvor na uglu, koji se otvara na obje strane, a obložen je finim drvenim letvicama.

Strana skladišta, koja je okrenuta ka stambenom prostoru, a proteže se iznad roštilja i klupe za sjedenje, posjeduje funkcionalno skladište, koje također može služiti kao dodatna klupa, ploča za pripremu hrane i slično.