Jedan od najvećih potrošača energije u vašem domu je frižider. Najbolji način da i vi u svom domu imate „zeleni“ štedljivi frižider je nabavka novog, boljeg i naprednijeg uređaja.

.................................................................................







U teškoj ekonomskoj situaciji kakva danas vlada u cijelom svijetu ovakav savjet može izazvati nevjericu ili podrugljiv osmijeh. Ipak sasvim je sigurno, provjereno i dokazano da ulaganje u kvalitetan kućanski uređaj ima smisla ako se posmatra duži vremenski period, a ne samo momentalni trošak.

Nabavka energetski štedljivog frižidera može se učiniti kao skupa investicija ali s vremenom i pravilnom upotrebom ta investicija će se isplatiti.

Donosimo vam niz savjeta na šta treba obratiti pažnju ukoliko se odlučite za nabavku novog frižidera.


Energetska klasa

Frižideri, kao i drugi kućanski uređaji, imaju oznaku energetske klase. Oznake A, A+ i A++ se nalaze na uređajima koji imaju visoku energetsku učinkovitost, a oznake B, C, D, F i G predstavljaju uređaje koji manje štede.

Frižideri bez zamrzivača troše manje energije. Ipak činjenica je da ljudi radije kupuju i koriste kombinovane frižidere za hlađenje i zamrzavanje. U tom slučaju je preporučljivo kupiti frižider sa samootapajućim sistemom hlađenja i NoFrost tehnologijom u dijelu za zamrzavanje. Samootapajući sistem nas spašava manualnog odmrzavanja i dosadnog čišćenja leda koji se formira unutar frižidera. Pri tome zadržava idealnu vlažnost što je jako bitno za namirnice.

NoFrost s druge strane sprečava vlažnost što je i poželjno u zamrzivaču jer kad nema vlage nema ni leda.










Veličina, zapremina i izolacija

Prije nabavke novog uređaja dobro procijenite kakav vam frižider zapravo treba. Razmislite o njegovoj veličini i zapremini. Odaberite veličinu frižidera prema svojim stvarnim potrebama tako da vaš uređaj većinu vremena ne bude ni prazan ni prepun.

U pravilu za dvije odrasle osobe dovoljan je frižider zapremine do 200 litara. Za svaku dodatnu osobu treba dodati po 20 litara.

Pored veličine jedna od najbitnijih stvari kod izbora frižidera je dobra izolacija. Vrata frižidera moraju dobro dihtovati. Neki noviji modeli frižidera imaju zvučno upozorenje u slučaju da vrata ostanu otvorena.










Pratite napredak tehnologije

Nisu naodmet ni novine kao što su temperaturni senzori koji prate i održavaju idealnu temperaturu hrane, a pri tome drže temperaturu unutar frižidera i zamrzivača u preporučljivim granicama (u frižideru 5 stepeni, a u zamrzivaču -18 stepeni Celzijevih) trošeći pri tome znatno manje energije.

Treba spomenuti i fantastične Bio Fresh ladice koje imaju poseban ventilator koji služi za to da voće i povrće u tim ladicama što duže ostane svježe, ne postane vlažno i ne izgubi vitamine.

Neki proizvođači idu i dalje pa uvode LED diode u Bio Fresh ladice koje simuliraju fotosintezu.














Kamo sa starim frižiderom?

Da biste bili ekološki savjesni do kraja, vodite računa o tome šta ćete uraditi sa vašim starim frižiderom. S obzirom na to da su za hlađenje starijih frižidera zadužene supstance HCFC i HFC potrebno je odložiti frižider na poseban otpad namijenjen za bijelu tehniku.

Pomenute supstance nisu opasne dok su u frižideru ali postaju problem u trenutku bacanja frižidera jer oštećuju ozonski omotač.

Nov frižider u vaš dom donosi visoku tehnologiju, učinkovitost i uštedu, a pri tome čuva okoliš. Šta više možete poželjeti osim možda lijepog dizajna?


Izvor fotografija

www.purecontemporary.blogs.com
www.pinterest.com