Pronaći zemljište za kuću u milionskim prenapučenim gradovima, a pri tome ne otimati preostale komadiće gradskog zelenila, ipak je moguće. U gradu kakav je New York oni savjesni, ili samo snalažljivi, svijaju svoja gnijezda na krovovima nebodera.

krovovi5

Kuće izgrađene na zgradama i neboderima, baš kao i “zeleni krovovi,” jesu novi održiv način života i predstavljaju maksimalno iskorištavanje prostora kojeg ima sve manje.

krovovi1

“Krovne kuće“ privlače pažnju medija, ljudi im se dive ali samo rijetki se upuštaju u poduhvat gradnje i života u jednoj takvoj kući, “na vrhu”. Postavlja se pitanje koliko su one zaista “ekološke”? Kako funkcionišu kada se radi o grijanju u zimskim mjesecima i hlađenju ljeti?

krovovi4

Bilo kako bilo, njihova raznolikost uveseljava betonsku gradsku džunglu. Neke su moderne i dizajnirane posebno za krovove kao što je LoftCube koje je dizajnirao Werner Aisslinger i koje se mogu prevoziti helikopterom.

krovovi6

Druge su pak nalik na obične kuće sa dvorištima, koje izgledaju kao da ih je neki tornado pokupio u predgrađu i spustio ravno na njujorški neboder. Zašto se žrtvovati i seliti daleko od centra zbog mirnog i ugodnog prigradskog načina života, kada takav život možete donijeti ravno u središte Manhattana?