Većini ljudi ovih dana cilj je zaštititi svoje najbliže i sebe od koronavirusa.

Ono što stručnjaci cijelo vrijeme naglašavaju je važnost higijene - lične, respiratorne i higijene ruku, a među bitnim stavkama je i redovno čišćenje i dezinfekcija kućanstva.

Dok na čistoću stvari s kojima dolazimo u doticaj izvan našeg doma, kao što su površine u trgovinama ili javnom prijevozu, ne možemo uticati, unutar vlastitog doma postoje koraci koje možemo poduzeti kako bi dodatno zaštitili svoju porodicu od ovog virusa.

Jedna od prostorija koja treba biti u središtu pažnje u ovom slučaju je kupatilo. Između ostalog, radi se o prostoriji u kojoj je jako velik broj površina s kojima smo u čestom doticaju zbog čega ih je potrebno redovno čistiti.

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta na koje trebate pripaziti u vašem kupatilu: 

  • Redovno čistite sve površine u vašem kupatilui uključujući školjku, tuš kabinu/kadu i umivaonik.
  • Sve dostupne površine u kupatilu trebate očistiti detardžentom te nakon toga dezinficirati. Priliko čišćenja koristite zaštitne rukavice, a nakon čišćenja sav otpad koji je nastao što prije odložite u kantu za otpad.
  • Četkice za zube držite razdvojenima, odnosno pripazite na razmak između četkica za zube ako u vašem kućanstvu živi više osoba.
  • Redovno perite peškire i ne dijelite ih s osobom koja je bolesna.
  • O važnosti pranja ruku slušamo već danina, a bitan dio tog procesa je njihovo sušenje.
  • Kada je to moguće ruke je poželjno sušiti pomoću papirnatih ručnika za jednokratnu upotrebu. Ako pak koristite klasične peškire bitno je da ih često perete na visokim temperaturama i mijenjate kada postanu vlažni.

Na kraju ćemo napomenuti da su sve navedene mjere važne prilikom zaštite doma od koronavirusa, ali potrebno ih je slijediti i inače.