Prilikom uređenja enterijera, spavaća soba je uvijek sladak izazov. To je prostor koji u potpunosti možemo prilagoditi isključivo sebi jer je ona upravo to – sasvim privatno i samo naše mjesto za odmor.

Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da od spavaće sobe napravite svoju anti-stres zonu. 

Udoban krevet je iznimno važan

Sve počinje s krevetom i posteljinom. Izaberite dobar madrac koji vam u potpunosti odgovara i koji će vam pružiti mogućnost kvalitetnog sna toliko potrebnog za odmor nakon napornog radnog dana. Ako niste u mogućnosti mijenjati stari madrac, unaprijedite ga dodavanjem nadmadraca, koji je pristupačniji cijenom.



Pri izboru posteljine birajte onu koja ima kvalitetan sastav, koja se lako pere i pegla, te je mekana na dodir. Pri kupovini posteljine ne gledajte isključivo dezen nego je opipajte i dodirom se uvjerite da je to ono što vam je potrebno.



Sve na vašem krevetu treba biti udobno i mekano tako da vas krevet 'zagrli' dok tonete u san. Ne kupujte najveći krevet samo zato što može stati u vašu sobu. Spavaće sobe mogu biti jako šarmantne ako ih 'ne proguta' divovski krevet.

Odgovarajuće boje i rasvjeta

Koju god boju da odaberete za zidove spavaće sobe to treba biti ona nijansa koja vam se zaista dopada. Zato dobro razmislite. Ako ste više 'jutarnji' tip koji voli svjetlost i sunce na licu dok se budi, odaberite svjetlije boje. Ukoliko imate problema sa spavanjem, vaš izbor bi trebale biti tamnije, smirujuće nijanse. Ako bojenje zidova nije opcija, poslužite se raznobojnim jastučićima kako biste unijeli dobru energiju u prostor.



Direktno i jako svjetlo u spavaćoj sobi može biti iritirajuće. Bolji odabir su uvijek lampe, više manjih indirektnih svjetiljki uz neizbježnu lampu za ljubitelje knjiga. Izbjegavajte fluoroscentna svjetla, plavo ili zeleno tonirana. Koristite uvijek topliju žutu rasvjetu.

Dobra organizacija i održavanje

Organizacija je ključ za pretvaranje spavaće sobe u anti-stres zonu. Pobrinite se da svaka stvar ima svoje mjesto i držite se toga. Odjeći je mjesto u ormaru i ladicama, a ne na krevetu.

Držite nakit, kozmetiku i tašne grupisane na određenom mjestu, polici ili ladici. Ukrasne kukice također mogu poslužiti i kao mjesto za odlaganje, a da pri tome lijepo izgledaju.



Ako vam se čini da jednostavno ne možete izaći na kraj sa stvarima, razmislite o tome da li vam je sve to zaista potrebno.



Spremanje kreveta, uredno složena posteljina, sklonjena garderoba, usisani podovi, te obrisana prašina učinit će vašu spavaću sobu sjajnom i ugodnom za boravak. Redovno održavanje vam neće uzimati više od deset minuta dnevno, taman koliko je potrebno da proključa voda za vašu jutarnju kafu ili čaj.