Čitateljka Bojana nam se obratila sa upitom kako urediti dnevni boravak ukoliko je kuhinja u crveno-sivoj boji. Cijeli prostor je otvoren, tako da ga je potrebno povezati bojama i stilovima. Evo šta savjetuje stručna saradnica Enterijer.ba Lejla Tanović.

............................................................................................................................

Poštovani,

u prilogu Vam dostavljam sliku kuhinje i dnevnog boravka koji uređujem. Prostorija je 20x5 m gdje ostaje samo komoda u boji trešnje. Molim prijedlog za kuhinju. Mislila sam donje elemente kupiti u crvenoj, a gornje u sivoj boji, medijapan. Radna ploča bi bila siva, a iznad ploče za kuhanje bih ostavila samo napu. U produžetku, u visini frižidera, išao bi ormar - medijapan tamnocrveni - 140 cm u kojem bi bila ugradbena pećnica, dvije šire ladice ispod pećnice i još jedan prostor od 70 cm. Na kraju bi bio frižider.

Molim prijedlog za kutnu garnituru. Dimenzije mogu biti 170x300. Molim Vas za savjet u kojoj boji da je kupim, te koji stol i stolice (šest stolica). Potreban mi je savjet i za boju zidova.

Kod mene su gosti i familija dobrodošli tako da moram imati obavezno šest stolica. Bila bih Vam jako, jako zahvalna kad bih dobila od Vas prijedlog za uređenje koji me strašno "muči".

Puno hvala.

S poštovanjem,

Bojana Car

............................................................................................................................

Poštovana Bojana,.

Predlažem Vam da unesete jednu savremenu notu u Vaš enterijer. Donji kuhinjski elementi mogu biti crvene boje, kako ste predložili, a gornji elementi sive boje. Radna ploča može da bude siva također.

Šaljem Vam dva prijedloga kako možete riješiti razmještaj u Vašoj sobi za dnevni boravak, trpezariju i kuhinju, koji su u jednoj zajedničkoj korelaciji. Dobro je što trpezarijski sto sa stolicama zauzima centralno mjesto u navedenom prostoru jer upravo ona je simbol okupljanja porodice.

Razmještaj u sobi za dnevni boravak možete vrlo racionalno riješiti na dva načina.

 

Ugaona garnitura i fotelja na razvlačenje

 Prvi prijedlog je ugaona garnitura dimenzija cca 246 x 172 (bilo bi poželjno da bude sa mehanizmom na razvlačenje) i jedna fotelja na razvlačenje, te da soba za dnevni boravak ima funkciju za spavanje.

 

Trosjed i dvije fotelje na razvlačenje

Drugi prijedlog je trosjed i dvije fotelje na razvlačenje. Prijedlog dimenzija za trosjed je cca 256x82 cm. Bilo bi dobro da također ima mehanizam za razvlačenje.

Što se tiče trpezarijskog stola, predlažem da njegove dimenzije budu cca 140 x 150. Pravougaoni oblik trpezarijskog stola je u ovom slučaju mnogo racionalniji od kružnog i možete postaviti šest stolica.

Predlažem Vam da stavite jednu vitrinu savremenog izgleda u trpezariju. Može biti transparentna.

 

Unesite savremeni duh u Vaš prostor

Oba primjera su vrlo racionalna. Stvar je Vašeg ukusa. Unesite savremeni duh u Vaš prostor, promijenite izgled Vaše tv komode. Ukomponujte je sa kuhinjom. Napravite vezu, neka i komoda bude u crveno-sivoj boji. Prepustite se mašti.

Šaljem Vam nekoliko vrlo inspirativnih primjera koje možete pogledati na Bela Vida stranici.

Vrlo interesantna postavka koju Vam preporučujem da pogledate je ''Korakom španske salse'' .

Lijep pozdrav,

Lejla Tanović, d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba