U stanu od 64m² treba da boravi porodica od četiri člana i njihovom prostoru je potrebno prilagođavanje kako bi funkcionalnost i udobnost bila zadovoljena. Naša stručna saradnica Jasmina Imširpašić dala je dva rješenja i fotografijama slikovito potkrijepila svoje odgovore.

..................................................................................


Poštovani,

imam dvosoban stan od 64 kvadrata. Dvoumim se da li pregraditi dnevni boravak i od njega napraviti manji dnevni boravak i jednu spavaću sobu ili reorganizovati sobe odgovarajućim namještajem bez pregrađivanja?

U prilogu Vam šaljem tlocrte obje opcije, pa Vas molim da mi savjetujete koju da izaberem. U stanu nas stanuje četvero, roditelji i dva sina od 25 i 23 godine.

Unaprijed zahvalan,

Milak Ernad


..................................................................................


Poštovani,

na osnovu Vaših skica, pokušat ću Vam dati odgovarajuće rješenje, koje zadovoljava Vaše zahtjeve i mogućnosti. Pošto je uvijek odgovor zastupljen na osnovu skica i informacija koje dobijamo od Vas, tako se Vi vodite rješenjem kao idejom.

Vaš problem je što trenutno nemate ni mjesto za boravak niti za spavanje, ali ću Vam kroz svoja dva savjeta pokazati da možete imati obje funkcije u Vašem stanu.


Prva varijanta: krevet na sprat kao rješenje

Dnevni boravak je mjesto okupljanja porodice, opuštanja i uživanja, i uvijek ga je bolje odvojiti od spavanja, jer za spavanje svako treba da ima svoj kutak.

U slučaju da se dnevni boravak koristi i za odmor i za spavaću sobu (što je lošije rješenje) u dolje navedenim primjerima imate kako odgovarajućim namještajem možete riješiti taj problem.

Dnevni boravak sa krevetom na sprat, odlično odvaja spavanje od porodičnog okupljanja.





Druga varijanta: dvije prostorije

Drugi primjer je da dnevni boravak podijelite na dvije prostorije (što bi se moglo izvesti zbog njegove širine).

Jedan dio je pretvoren u malu spavaću sobu koju bi koristili roditelji, i bitno je napomenuti da vrata spavaće sobe budu klizna, jer tako dobijamo na prostoru, a drugi dio je dnevni boravak.

Ono što Vam također savjetujem, ali Vam ne mogu dati rješenje jer nemam cjelokupan tlocrt stana, jeste da novoprojektovani dnevni boravak spojite sa kuhinjom i trpezarijom u jednu cjelinu.

Ovim rješenjem dobili smo i kutak spavaće sobe, a i odvojeni dnevni boravak gdje će se okupljati porodica.

Primjeri dnevnog boravka sa trpezarijom i kuhinjom:





Primjer novoprojektovanog dnevnog boravka i spavaće sobe, na osnovu skica




Soba linearnog tipa

Što se tiče „dječije“ sobe, tu nema nekih velikih problema zato što se radi o dvije odrasle osobe, istog spola. Zbog svojih manjih dimenzija, predložila bih Vam sobe linearnog tipa, odnosno da se na jedan zid orijentiše cijela soba, a kreveti na sprat idealni su za prostorije manjih površina.

Rješenje soba kao na ovim primjerima.





Nadam se da ćete od ova dva rješenja moći izabrati ono koje je Vama najviše prihvatljivo.

Za sve informacije stojim na raspolaganju.

Srdačan pozdrav

Jasmina Imširpšić, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba

Izvori fotografija

http://indohomedesign.net
http://www.newsinteriordesign.com
http://www.home-designing.com
www.ikea.com


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.