Kojim bojama osvježiti smeđe-bijeli dnevni boravak našoj čitateljki Editi predložila je Ena Pašić, stručna saradnica Enterijer.ba.

 .................................................................

Poštovani,

S obzirom da uskoro počinjem s molerskim radovima, zamolila bih Vas da mi date savjet u vezi dnevnog boravka. Od ulaza u dnevni boravak, na lijevoj strani je veliki trosjed u tamno braon boji, a na desnoj je komoda, također u tamno braon boji sa ponekim bijelim frontama od medijapana. Tu je i televizor.

Zavjese su mi u bijeloj boji, tepih u kombinaciji braon - bijele boje. Svjetiljke, stropna i podna su također bijele, kao i vaze i ostali ukrasni dijelovi. Šta mislite da li da ta dva zida obojim u tamno braon boju, a ostala dva ostavim u bijeloj boji?

Srdačan pozdrav!

Edita

...........................................................................

Poštovana Edita,

Odabir boja u dnevnom boravku igra veoma važnu ulogu u samom doživljaju prostora. Ovisno od toga kako obojite zidove i Vaša percepcija prostora će se promijeniti.

Tamni zidovi se ne preporučuju u manjim stanovima

Bijeli zidovi mogu nekada da djeluju bezlično i sterilno. Taman zid čini kontrast u savremenom prostoru, daje mu dozu glamura i elegancije a namještaj, slike i detalji dolaze do punog izražaja.

Tamni zidovi se inače ne preporučuju kada se radi o manjim stanovima. Ukoliko biste dva naspramna zida obojili u tamno braon boju postoji mogućnost da ćete time vizuelno smanjiti prostor. Zidovi će djelovati kao da se približavaju i cijela prostorija će izgledati manjom nego što jeste.

 

Iako niste poslali tlocrt Vašeg stana, s obzirom na njegovu kvadraturu (55m²) pretpostavljam da dnevni boravak nije velikih dimenzija. Savjetovala bih da samo jedan od ta dva naspramna zida obojite u tamno smeđu boju. Zidove osvjetljene prirodnom svjetlošću najbolje je bojiti svjetlijim tonovima a zidove u sjeni tamnijim. Prostor će dobiti neočekivanu dubinu. Tamna boja upija svjetlost tako da je dodatnu vještačku rasvjetu poželjno unaprijed planirati upravo na tom zidu. Smeđa može ponekad ostaviti dojam zatvorenosti pa ne bi bilo loše u prostor unijeti još jednu boju. Tamno smeđe nijanse divno se slažu sa čitavom paletom zelene boje a detalji u ovoj boji bi oživjeli prostor.

Smeđa u sivo-plavoj kombinaciji

Ono što bih ja još dala kao prijedlog jeste da razmislite o tome da zidove u dnevnom boravku obojite u sivo-plavu nijansu. Kombinacija ove nijanse sa tamnim smeđim tonovima veoma je popularna u savremenom dizajnu enterijera. Siva boja je neutralna i istakla bi smeđi namještaj, a Vaš dnevni boravak učinila elegantnim i udobnim.


 

Nadam se da će Vam ovi savjeti biti od pomoći.

Lijep pozdrav,

Ena Pašić, mr.arh
Stručna saradnica Enterijer.ba


Izvori slika:

http://ehomedesignideas.com/home-designing/accent-wall-ideas-for-living-room-2063.html
http://www.coresdacasa.com.br/2010_06_01_archive.html#axzz2UW2R3zu5
http://crazycraftbugs.blogspot.com/2012/01/major-face-lift.html
http://www.cafemom.com/group/33465/forums/read/15259644/Grey
http://www.addicted2decorating.com/2011-year-in-review-favorite-diy-project-of-the-year-link-party.html
http://www.houzz.com/photos/1740010/Residential-Work-traditional-living-room-chicago