Nešto svedeniji tonovi najčešći su izbori muškaraca u uređenju ličnih prostorija. Čitalac Tomislav je od Biljane Radumilo, stručne saradnice Enterijer.ba, zatražio savjet o izboru boja i materijala u svom dnevnom boravku.

..................................................................................

Poštovani,

muškarac sam i imam 35 god. Kupio sam stan te bih ga obojao potpuno. Govorimo o dnevnom boravku koji je potpuno prazan. Sviđa mi se sve što je moderno, a što se tiče boja, siva, antracit i kivi boja za zidove su mi baš super.

Od namještaja zanima me samo kut, ali nisam siguran da li uzeti kožu ili neki drugi materijal, odnosno da li u crnoj ili bijeloj boji. Uglavnom, otvoren sam za sve opcije.

Stolić bih uzeo u obliku kocke, a za boju poda baš nemam ideju. TV će biti na istoku zida, a ispod njega nešto nisko, tek toliko za neki detalj - vazu, zdjelu ili već nešto po vašem savjetu jer u desnom kutu su vrata tako da mi ostaje oko tri metra dužine.

Soba je 4x4 metra i imam dva veća prozora. Jedan na sjevernoj strani u desnom kutu i ispod njega je dugi radijator, a drugi prozor na zapadu u lijevom kutu.

Volim minimalizam, ali Ikea mi je predaleko. Nadam se da sam vam dao dovoljno informacija i opis prostora.

Unaprijed zahvaljujem i jedva čekam vaš odgovor.

Pozdrav iz Osijeka!

Tomislav

..................................................................................


Poštovani,

prije svega, zahvaljujem Vam na ukazanom povjerenju i nadam se da će Vam moji savjeti biti od koristi.

S obzirom da mi niste priložili fotografije, pokušala sam na osnovu Vašeg opisa da skiciram prostor. Nadam se da sam u tom barem približno uspjela.

 

Iskoristiti svaki kutak stana

Prilikom uređenja doma puno je toga na što morate obratiti pažnju. Važno je što bolje iskoristiti svaki centimetar stana ili kuće, a pri tome treba zadovoljiti i estetske kriterije. Kutne garniture odlične su za bolju iskoristivost prostora u dnevnom boravku. Zahvaljujući svom obliku, udobnije su za sjedenje i ležanje, a ima ih u raznim varijantama i za svačiji džep. S obzirom da su Vam omiljene crno-bijele kombinacije, predlažem Vam nekoliko modela koje možete pronaći u salonima Morea, Inside i Urban.

Za više informacija o navedenim firmama kontaktirajte Bela Vida galeriju.



Crna za eleganciju i sofisticiranost

Kao što znamo, crna predstavlja eleganciju, prosperitet i sofisticiranost. Dok se bijela boja može tumačiti kao čistoća, duhovnost i jednostavnost. Kombinacija ovih dviju boja će stvoriti jednostavan, ali izrazito elegantan dnevni boravak. Takav jedan pristup svakako odgovara samostalnom, modernom muškarcu.



Malo kontrasta u bojama

Mnogo puta smo pisali o tome kako je izbor boja u enterijeru izraz ličnih želja i afiniteta. Ipak, kada je u pitanju odabir boja za zidove, vrlo važna činjenica je i količina i vrsta svjetla koje dominira u prostoriji, kako danju tako i noću. Orijentacija prostorije na sjever zahtijeva puniju boju, jer je takva svjetlost pretežno difuzna bez dovoljno kontrasta. Također, bitno je znati za koji tip izvora svjetla ste se odlučili.

U koliko se odlučite za moderni crno-bijeli enterijer, u tom slučaju jedan zid u nekoj veseloj boji (limun žuta, zelena) ili, pak, zavjese (ako ih planirate imati u stanu) i prekrivači, bit će pun pogodak. Određena doza kontrasta u prostoru uvijek je dobrodošla.

Bilo to ubacivanjem jednog antiknog elementa u super moderan enterijer, šareni luster u minimalističkoj sobi ili jednostavno svjetliji zid uz tamni namještaj. Takvim pristupom naglašavate ono najbolje i sigurno nećete pogriješiti.

Na priloženim fotografijama imate i primjere detalja koji mogu da posluže kao ideja (vaze, biljke, lampe). Moj savjet je da to bude jedan veći, dominantniji detalj prije nego više manjih.




Nadam se da sam Vam ovim idejama i savjetima dala smjernicu za uređenje Vašeg dnevnog boravka.

Lijep pozdrav,

Biljana Radumilo, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba


Izvori korištenih fotografija:

http://arcadianhome.com
http://www.houzz.com
http://interiordesign.lovetoknow.com
http://www.greathomeinterior.com

 

 

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

 

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.