Koja je razlika između prostora u kojem stanujemo i doma? Kuća ili stan kao prostor u kojem živimo predstavlja bazu i sigurno mjesto gdje počinje i zavšava svaki naš dan.

Dom je mjesto koje nam pruža mentalnu i emocionalnu sigurnost, kutak u kojem stvaramo svoj mali svijet nakon što se vratimo kući i zatvorimo vrata koja nas dijele od vanjskog svijeta. Nikada nemojte izgubiti iz vida taj aspekt doma.

Jednostavni savjeti koje vam donosimo na temu kako stvoriti svoje malo utočište možda izgledaju sasvim očiti ali nerijetko mnogo toga uzimamo zdravo za gotovo i ponekad je dobro podsjetiti se na ono što bi trebala biti naša svakodnevnica.


Opustite se

Ponekad nas toliko zaokupi razmišljanje o dekoru, dizajnu, izboru savršenog namještaja koji će biti odraz nas samih i kojem će se diviti svi koji nam dođu u posjetu. Žurimo da što prije namjestimo svaki kutak u stanu, gubimo živce jer je sve bezobrazno skupo, dižemo kredite.

Zastanite na tren, udahnite duboko i zaustavite stres na vratima. Sve će se samo složiti kada za to bude pravo vrijeme. Cijenite svoj dom onakav kakav jeste, u svim njegovim fazama. Olakšat ćete sebi, a i vaš novčanik će vam biti zahvalan. 


Samo moj kutak

Imate li ga? Neki ćošak gdje ste postavili svoj madrac za yogu, udobnu fotelju kraj prozora gdje se gubite u dobrom štivu, samo svoju stolicu i komad stola gdje je gotovo ocrtan okrugli trag vaše šolje za kafu?

Ako nemate, napravite ga. Svima nam je potrebno mjesto gdje možemo biti sami sa sobom i svojim mislima. 


Provedite vrijeme u svom domu

Zvuči jednostavno ali da li je zaista tako? Koliko vremena provedenog u kući stvarno uživate? Sve se uglavnom svodi na žurbu, čišćenje, kuhanje, gledanje u ekrane televizora i računara. Zaboravite sve nabrojano i pogledajte oko sebe.

To je vaš dom, uživajte u njemu. Pa šta ako se slika na zidu nakrivila? Pa šta ako rese na ćilimu nisu počešljanje? Idealno ne postoji. Potražite pogledom i pozitivne stvari pa ćete sigurno više cijeniti prostor u kojem živite.


Dom i prijatelji

Dijelite li svoj dom s ljudima koje volite? Pozivate li prijatelje na druženje uz večeru ili dobar film?

Ili ste od onih koji rijetko imaju goste jer smatraju da im kuća nikad nije dovoljno uredna? Što više dragih ljudi uđe u vašu kuću i ispuni je smijehom, tim prije će "samo kuća" postati topli dom.

 
Ispunite dom uspomenama

Uspomene dolaze kao rezultat predhodnog savjeta. Ako ispunite kuću dragim ljudima i ugodnim trenucima vi stvarate uspomene. Nemojte da se sutra osvrnete unazad i da vam jedine uspomene budu slike onog skupocjenog tepiha koji ste imali, italijanske sofe ili bezobrazno skupog usisivača.

Neka vaša uspomena bude ona rođendanska zabava kada je dom vrvio dragim ljudima i kada je pas oborio rođendansku tortu na tek ulašten pod, zajedno sa svjećicama, a vi ste tome samo slatko smijali.