U svakodnevnici i opštem stanju koje vlada, traže se mnogi načini kako bi se uštedjelo, na različitim poljima. Uređenje doma je također jedno od njih.

Dekorisanje je moguće i sa manjim budžetom, a evo i kako.

 

Obojite zidove

Svi tražimo načine da uštedimo. Kanta boje je brzo, lako i vrlo jeftino rješenje da date svom domu nešto novo.

Bilo da se želite fokusirati na jedan zid, dekorisati cijelu sobu, ili čak kombinirati dvije boje, zagarantovan vam je novi izgled s dozom glamura.










Razmislite o stvarima koje posjedujete

Razmještaj stvari u sobi neće vas koštati ništa. Zašto ne biste napravili neku novu kombinaciju? Ponekad vas ovakav pristup prostorijama podstiče da se riješite stvari koje vam samo smetaju.

Zapitajte se da li vam je stvarno potrebno sve što vidite. Ukoliko ne, te stvari možete pokloniti u dobrotvorne svrhe ili čak prodati.












Pažljivo odaberite rasvjetu

Odgovarajuća rasvjeta može promijeniti izgled vaše prostorije i ne košta mnogo. Zašto ne biste kupili novi abažur za vašu lampu? Ukoliko imate različite lampe u jednoj prostoriji pokušajte ih zamijeniti s onima koje se podudaraju.

Postavite ih sa bočnih strana kreveta ili kauča i primijetit ćete kako prostorija odmah dobija novi izgled.











Obnovite jastuke

Ne možete priuštiti novu sofu? Postoji mnogo neobičnih jastuka koje možete priuštiti, a dobit ćete sasvim novi izgled prostorije.

Ukoliko niste sigurni za boju i dezen, pokušajte ih uklopiti sa bojom vaših zidova.













Spavajte sa stilom

Vrlo lako možete osvježiti sobu. Isijecite šperploču na odgovarajuću veličinu i obložite je unikatnim platnom i napravite jedinstveno uzglavlje za vaš krevet. Uz to možete kombinovati posteljinu u odgovarajućim bojama.














Dodavanje svjetlosti s ogledalima

Ogledala mogu biti alternativa za umjetnička djela koja vrlo malo koštaju. Upotrijebite ih kako biste dodali svjetlo vašim zidovima ili pomiješajte različite stilove kako biste istakli eleganciju i osobnost čak i najmanjih prostorija.














Obnovite stare komade namještaja

Umjesto da kupite novu fotelju, zašto ne biste staroj priuštili novi uzorak? Usudite se i jednostavnu fotelju pretvorite u neobičan komad namještaja.















Transformišite prozore

Kreirajte fokalnu tačku u prostoriji, s tim da vam novac ostane u džepu. Dodajte nešto novo vašim prozorima.

Rol platnene roletne ne koštaju mnogo, ali znače puno. Bilo da volite one sa floralnim uzorkom ili sa prugama, one će prostoriji pružiti nešto sasvim novo.













Kreirajte slike

Razmislite o investiranju u dekoraciju zidova. Neke stranice nude slike koje su spremne da vam krase zidove, kao i širok izbor slika koje su prihvatljive za svačiji džep.















Igrajte se do ”wow” efekta

Bez obzira koliko vam je mala prostorija, dozvolite sebi jedan veliki komad namještaja ili ogromno umjetničko djelo koje će postati fokusna tačka cijelog enterijera.

Igranje ovakvim komadima, daje osjećaj veličine sobi i odličan je način transformisanja sobe koji ne košta puno.