Svako malo na tržištu se pojavi nova sušilica za veš, pa kupovina iste može biti obeshrabrujući postupak. Pročitajte ove savjete koji su ključni pri izboru sušilice.

..................................................................................







Sušilice za veš su prije trošile puno energije, ali u zadnje vrijeme na tržištu su se pojavile nove koje su mnogo efikasnije.

Naprimjer, senzori za sušenje sprečavaju mašinu da presuši odjeću.

 

Stvari koje trebate gledati

Energetska ocjena - sušilice su ocijenjene od A do G, s tim da je A ona koja je najučinkovitija.

Obrnuti proces sušenja - razvrstava odjeću i smanjuje gužvanje tako što se bubanj okreće u oba pravca.

Brzo sušenje - program koji suši odjeću u kratkom vremenskom periodu.

Pokazatelj filtera - obavještava vas kad trebate očistiti filter da bi vaša sušilica radila kako treba.

Odloženi početak sušenja - omogućava vam da postavite vrijeme sušenja kada to želite, npr. onda kada je struja jeftinija.


Lakše peglanje
- program koji ostavlja odjeću vlažnu radi lakšeg peglanja.

Senzor za sušenje - sušilica automatski prestaje raditi kada je odjeća suha.


Kondenzatori ili modeli sa ventilima?

Modeli sa ventilima su jeftiniji i rade na principu izbacivanja vlažnog zraka kroz crijevo koje ide u ventilaciju ili kroz prozor. Ovo je dobra opcija ukoliko planirate postaviti sušilicu blizu vanjskog zida.

Ukoliko ne, možete se odlučiti za sušilicu sa kondenzatorima, koja skuplja vodu u jednu policu koju vi ispraznite. Ovakav način rada vam dopušta da postavite sušilicu gdje god želite.

Bučnost

Buka se mjeri u decibelima (dB), ali proizvođači nisu obavezni prikazati ovu informaciju. Prosjek je oko 70dB, što je odlično za one sušilice koje će biti u garažama ili odvojenim prostorijama.



Ukoliko ćete je smjestiti u blizini prostorija u kojima boravite, tražite one koje prave manje buke, npr. 68dB. Ako ste nesigurni, pitajte prodavače za ovu vrstu informacija.


Pripazite na dimenzije prostora za sušilicu

Prije nego što krenete u kupovinu bilo koje vrste kućanskih aparata, izmjerite prostor u koji ih želite smjestiti i uvjerite se da dimenzije odabranog modela odgovaraju vašem prostoru, kako biste izbjegli skupe greške.

 

 

 

Izvor : Housetohome