So je neizostavan dodatak jelima pri kuhanju. Međutim, njena primjena u kući je mnogo šira. 

Donosimo vam 15 zanimljivih načina kako možete iskoristiti so u domaćinstvu. 

So djeluje kao učinkovito ali nježno sredstvo za čišćenje. Za osnovno sredstvo za čišćenje, napravite smjesu sa puno soli, sode bikarbone i deterdženta za pranje posuđa. Smjesu koristite na aparatima, emajlu i porculanu.

 

Mastan lonac ili tavu lakše ćete oprati ako u njih stavite šaku soli i izribate spužvicom pa zatim isperete. Isto važi i za posuđe u kojem je jelo zagorjelo.

 

Ulje u tavi neće prskati ako u njega prvo stavite malo soli, pa tek poslije ulje.

 

Očistite odvode tako što ćete u njih izliti so pomiješanu s vrućom vodom. To će spriječiti neugodne mirise i masnoću da se skupljaju u vašim odvodima.

 

Tvrdokorne mrlje iz šoljica za kafu i šolja za čaj učinkovito ćete oprati ako jednostavno na spužvicu uz deterdžent za suđe dodate i malo soli.

 

Očistite hrđu na način da pomiješate so i limun sa dovoljno vode da napravite smjesu. Utrljajte na hrđu, pustite da se osuši, te očistite suhom, mekom tkaninom.

 

Peglu ćete najlakše očistiti ako je dobro istrljate pamučnom krpom i vlažnom solju. Nakon toga dobro je izbrišite suhom krpom.

 

Fleke od mastila na tepihu pospite vlažnom solju. Ostavite da stoji dva do tri dana, a zatim obrišite vlažnom spužvicom i istrljajte krpom navlaženom terpentinom.

 

 

Fleke od vina također će se lako skinuti ako ih odmah pokrijete kuhinjskom solju i ostavite 24 sata. Nakon toga uklonite so pa isperite prvo hladnom vodom, a zatim normalno operite. Osušite pokvašeno mjesto i ponovo pospite s dosta soli koja će izvući preostalo vino.

 

Operite zavjese u boji ili tepihe u slanoj otopini koja će ojačati boje. Uljepšajte izblijedjele boje tepiha trljanjem krpom koja je umočena u slanu otopinu.

 

Potopite četkice za zube u slanu otopinu prije prve upotrebe i one će trajati duže. Koristite so i sodu bikarbonu s vremena na vrijeme za pranje zuba. Umočite četkicu za zube u mješavinu soli i sode i operite zube tom smjesom. Pomiješajte so i sodu bikarbonu u vodi i isperite usta za svjež dah.

 

Pospite so ispred vrata, prozorske klupice i mjesta gdje sumnjate da vam mravi ulaze u kuću. So će ih odbiti.

 

Ako vas ubode osa, mjesto uboda premažite debljim slojem soli i vode. Otok će biti manji i manje će vas boljeti.