Slavna iračko-britanska arhitektica Zaha Hadid umrla je u 65. godini života od srčanog udara. Zaha Hadid dizajnirala je londonski 'Aquatic Centre' za Olimpijske igre 2012. godine te je prva žena koja je dobila zlatnu medalju Kraljevskog instituta britanskih arhitekata za svoj rad.

- Zaha Hadid Architects s velikom tugom potvrđuje da je Zaha Hadid umrla iznenada u Miamiju u ranim jutarnjim satima. Početkom sedmice zarazila se bronhitisom i dok se liječila u bolnici dobila je srčani udar - objavila je njena kompanija.

Njeni radovi mogu se vidjeti diljem svijeta, od Hong Konga, Njemačke do Azerbejdžana. Ovo je londonski 'Aquatic Centre'.

Rođena je u Bagdadu 1950. godine, a odrasla u jednoj od prvih tamošnjih stambenih zgrada projektiranih u modernističkom duhu Bauhausa.

Najprije je studirala matematiku na Američkom univerzitetu u Bejrutu da bi se potom prebacila na studij arhitekture u Školi arhitektonskog udruženja London. Ondje je upoznala Rema Koolhaasa, Elia Zenghelisoma i Bernarda Tschumija, najzvučnija imena ondašnje evropske eksperimentalne arhitekture.

Popularnost i priznanja u stručnim krugovima stekla je zgradom Rosenthal Centra za savremenu umjetnost u Cincinnatiju u SAD.

Ovo su samo neki od njenih radova. Heydar Aliyev Centar u gradu Baku, Azerbejdžan. 

Seoul set za čaj

Niche - posude za hranu

Vile za golf i spa odmaralište u Dubrovniku (koncept)

Wangjing Soho stambeni kompleks u Pekingu, Kina

Superjahta