S obzirom na to da se dimenzije i oblici prostorija u stanovima razlikuju, uređivanju treba pristupiti vrlo pažljivo. S druge strane, veoma je bitno i da stan zadovoljava potrebe ukućana, odnosno da sadrži sve prostorije za udoban i funkcionalan život.

Trpezarija je svakako jedan od bitnih dijelova svakog doma. Međutim, vrlo često postoji problem uklapanja veličine i dizajna trpezarijskog stola i stolica sa ostalim dijelom prostora. Zato trebate napraviti dobru ravnotežu sa veličinom namještaja u stanu. Za trpezarijski namještaj najbolje je izabrati onaj koji nije glomazan. On treba da odgovara prostoru kome je namijenjen i da ne ometa raspored i funkcionalnost drugih elemenata u stanu.

Trpezarijski stol bi trebao da bude i odgovarajućeg oblika. Mala trpezarija odlično izgleda ako izaberete okrugli sto, mada se i mali pravougaoni stolovi mogu lijepo uklopiti, a posebno su funkcionalni oni koji imaju mogućnost proširivanja. Izbegavajte stolice sa ručkama za male trpezarije, jer izgledaju glomazno i zauzimaju više prostora. Uže stolice svedenog dizajna savršene su za mali trpezarijski prostor.

Koristite transparentne materijale za uređenje trpezarije, kao što su staklo ili akril. Kombinacija sa ogledalima takođe daje utisak prostranosti.

Svjetlije i neutralne boje čine da trpezarija izgleda veće i prostranije, dok tamnije boje trpezarijski prostor mogu vizuelno umanjiti. Možete se igrati bojama, praviti kombinaciju neutralnih i jarkih, ali sve sa mjerom, da ne bi izgledalo prenatrpano. Ako je vaša mala trpezarija pored prozora, onda je najbolje da izbjegavate zavjese, jer će prostor učiniti skučenim. 

Kada birate dekoraciju za uređenje trpezarijskog prostora koji je mali, neka bude jednostavna, bez elemenata koji će vizuelno odskakati od čitavog koncepta.

U svakom slučaju, ravnoteža i sklad elemenata i boja najbitniji su u uređivanju male trpezarije jer će to biti mjesto u kojem ćete provoditi lijepe i nezaboravne trenutke sa porodicom i prijateljima.

Evo i konkretnih ideja:

 

Uparite okrugli stol sa sećijom

 

Stol i stolice na preklop

 

Prislonite stol uz zid

 

Umjesto ormarića, odaberite police

 

Napravite police i sećiju u jednom

 

Odaberite namještaj koji ima dvostruku namjenu

 

Postavite klupu umjesto stolica

 

Ogledalo čini prostor većim

 

Tanjiri i posude izložene na policama trebaju biti u istoj boji

 

Napravite dvije sećije