Svaka prostorija doma može biti idealno mjesto za određene biljke, ali potrebno ih je rasporediti na pravi način.

Važno je znati koji je idealan položaj za koju biljku, te joj shodno tome pronaći pravi kutak. Time ćete postići balans između potreba biljke i dekorativnih potreba vašeg doma.

  

Kupaonica

Zrak u kupaonici je često zasićen parom, nema dovoljno prirodnog svjetla, a temperatura varira. U tim uslovima uspijevaju otporne biljke, prirodni stanovnici vlažnih, sjenovitih staništa sa jakim isparavanjima. Izbjegavajte ukrašavati svoje kupatilo biljkama, koje su na glasu da ih je lako održavati, poput ciklame i kaktusa, ali koje trebaju sunčevu svjetlost.



Prijedlog: kraljevska begonija (Begonia rex), Monstera deliciosa, Philodendron scandens, fikusi, bršljani i bršljanolika aralija (Fatshedera); obični i sobni puzavac, klorofitum, apsidistra, otpornije paprati ...  

 

Kuhinja

Kuhinja je ambijent koji podržava male biljke. Začinsko bilje u plitkim lončićima neće mnogo narasti, a može biti korisno i dekorativno. Ne morate se ograničiti isključivo na jestive biljke. Bakreni lonci, porculanske zdjele i stari čajnici poslužit će kao ukrasni lonci za cvjetnice ili bršljane. Međutim, iako je lijep prizor kuhinja ukrašena biljkama, ona nije idealno stanište. Temperatura koja varira, te isparavanja u toku kuhanja su otežavajuća okolnost za biljke.



Prijedlog: začinsko bilje; puzavice - sobni puzavac (Tradescantia), puzajuća Zebrina; pod uvjetom da ima dosta zraka sobna aralija Fatsia japonica, Ficus benjamin, dracena, vodenika, asparagus.

  

Spavaća soba

S obzirom da su spavaće sobe prostorije u kojima ima dovoljno svjetla, a temperatura ne varira, te nema štetnih isparavanja, u njima će uspijevati većina kućnih biljaka koje ne trebaju ekstremne temperature.



Prijedlog: sobna jela, gospin vlasak (Adiantum), gnjezdasta papara (Asplenium), papratac (Pteris); cvatuće biljke - kamelija, oleander, ciklama, hortenzija, kalan hoja; razne penjačice - scindapsus, Philodendron scandens, sobna loza (Cissus rhombifolia), koje dobro napreduju uz malo svjetla i pri hladnim temperaturama. 

  

Dnevni boravak

U dnevni boravak može smjestiti najviše biljaka, ali zbog česte upotrebe prostora, potrebno je biljke više njegovati. Sobno cvijeće je najbolji izbor, a ako je u pitanju veći prostor najbolje je odabrati jednu drvenastu biljku, poput banane.

 

  

 

Hodnik i stepenište

U slučaju da hodnici nisu izloženi propuhu i suviše mračni, idealno su mjesto za biljke koje se šire i trebaju mnogo prostora, a vole mir i hladnoću.

Prijedlog: za veće hodnike - monstera, dracena, šeflera, Aucuba japonica, datulja (Phoenix), Grevillea robusta; za manje hodnike: kraljevska begonija, gnjezdasta paprat (Asplenium nidus); na stepenicama bršljan, ceropegija, klorofitum, scindapsus, sobna loza.

 

 

 

Izvor