Skupine biljaka u vašem domu izgledat će kao da ste unijeli vrt u kuću. Potpuno drugačiji dojam ostavljaju biljke postavljene pojedinačno u različitim dijelovima kuće od onih koje su složene u grupu, pri čemu ispunjavaju cijeli jedan dio prostorije.

 

Koliko nije previše?

Broj biljaka ovisit će o veličini prostorije i vašoj spremnosti da se o njima brinete. Ako ste jedan od sretnika, možete ih držati u stakleniku ili zimskoj ustakljenoj bašti. U suprotnom, morat ćete se odreći dijela svog prostora kako biste napravili mjesto za svoje zelene ljubimce na podu, stolu ili prozorskoj dasci.

 

 

Praktični razlozi ZA

Dokazano je da biljke kojima su potrebni isti ili slični uvjeti za život mnogo bolje napreduju kada su smještene zajedno. Održavanje ovakvih zelenih skupina je lakše jer sve obavljate na jednom mjestu. Zalijevanje se vrši u samo jednom kutu prostorije, a možete koristiti i kontejnere za samonatapanje.



Oko bilja u skupini stvara se idealna atmosfera, jer i najslabije djelovanje najmanje pore svakog pojedinog lista doprinosi željenoj količini vlage. Niže biljke koje vole sjenu, prirodno će je pronaći u sjeni višeg bilja. Imat ćete tako svoju sopstvenu malu džunglu. 

 

Ukras enterijera

Skupina biljaka se može u većoj prostoriji iskoristiti kao pregradni zid od zelenog lišća. Manjim skupinama možete ispuniti nespretne niše i udubljena u sobama. Velike biljke poput monstere ili fikusa, mogu okupljene u skupinu u nekom kutu doma dočarati ugođaj šume. Nekoliko afričkih ljubičica na stolu bit će pristao ukrasni detalj.



Možete koristiti biljke, čiji su listovi različitih boja i oblika, radi kontrasta, ili biljke iste porodice.

Kaktusi često djeluju osamljeno i golo kada su sami. Tek u skupinama dolaze do izražaja.

Paprat i puzavice, smještene zajedno, gdje se u kontrastu njihovog lišća ističe profinjenost svake pojedine biljke, dobijaju jednu sasvim drugu dimenziju.