Nuna i Luna. Pas i mačka. Najbolji prijatelji. Imali su sreću da budu spašeni sa ulice. Sreću jer ih je pronašla Aldijana Hadžimesić iz Sarajeva, koja im je pružila dom. 

- Luna je član naše porodice od septembra 2014. godine, kada smo, vraćajući se sa vikendice jedne kišne noći, pronašli četiri mačića ostavljena u kartonskoj kutiji pored kontejnera. Bez mame ne bi preživjeli, pa smo ih doveli sve na vikendicu. Luna je bila najmanja i najslabija, a uz to i jedina ženkica, što je smanjivalo vjerovatnoću da će biti udomljena. Zato sam odlučila upravo njoj pružiti dom i svu brigu koja joj je bila potrebna - ispričala nam je Aldijana. 

Ona je pravnica po struci koja je, nakon završenog pripravničkog staža obavljenog u Sudu BiH, odlučila pomoći roditeljima u vođenju restorana u Sarajevu. Barem dok ne pronađe posao u struci. U slobodno vrijeme spašava napuštene pse i mačke i trudi se pronaći im što bolje domove. 

- Živim sa dvije životinje, tako da nikad nisam sama. Svoje slobodno vrijeme provodim uglavnom van stana, u prirodi, u šetnjama sa svojim ljubimcima. Obilazim pse koje smo spasili sa ulice i koji još uvijek nisu našli dom. Volim da kuham. Kada sam kući, uglavnom sam za šporetom i spremam slasna vegetarijanska jela. Obožavam putovanja i svakih nekoliko mjeseci priuštim sebi po jedno. Nekada sa prijateljicama, a većinom sa momkom - kaže Aldijana.

 

Nuna spašena od neodgovornih vlasnika

Prije nego je udomila Lunu, već je imala psa Nunu u stanu kojeg je spasila od neodgovornih vlasnika. 

- Nuna je prvih nekoliko dana bila malo ljubomorna na Lunu, ali je vrlo brzo savršeno prihvatila, što je mene donekle i iznenadilo, jer inače nije druželjubiva kada su druge životinje u pitanju. A sada spavaju i izlaze zajedno vani - ponosno objašnjava Aldijana. 

Otkako imaju Lunu, Nuna nema problem ni sa drugim macama iz ulice. Potpuno je prijateljski nastrojena prema njima.    

- Lunin prvi izlazak je bio kroz prozor stana koji je na prizemlju. Kada sam vidjela da želi izaći vani, nisam joj htjela to uskraćivati. Odlučila sam je postepeno početi izvoditi. Isprva je izlazila pred zgradu skupa sa mnom bez povoca, međutim, zbog straha od nepoznatih zvukova i ljudi, često bi se sakrila ispod automobila parkiranih u blizini. Zato sam odlučila kupiti joj povodac za mace, na koji se odmah navikla i bez problema izašla sa njim prvi put. Sada mjauče kad ujutru izvodim psa. Hoće i ona vani - uz osmijeh priča Aldijana. 

Luna zna "dati pet"

Luna zna i neke trikove, poput da "da pet", što ju je naučio Aldijanin momak. Sada zajedno rade na novim trikovima. 

- Iako sam imala određene predrasude prema macama i uvijek bila veći ljubitelj pasa, to se promijenilo otkad imam Lunu. Svima bih preporučila da udome sebi po jednu Lunicu koja će im uljepšati život. I mačke iskazuju naklonost i pokazuju ljubav. Luna uvijek spava naslonjena na mene, a ujutru me često zna probuditi tako što me njuškicom dira po nosu. A o njenim nestašlucima koji mi uljepšaju svaki dan da i ne govorim - kaže Aldijana dodajući da nema problem sa dlakama u kući jer je redovno održava, uprkos tome što se Luna linja malo više od Nune.

U slobodno vrijeme spašava i udomljava napuštene životinje koje su sklonili sa ulice. Uspješno je udomila mnogo pasa i maca u posljednjih nekoliko godina i to je ono što je ispunjava. 

- Vidjeti ih sretne u svojim domovima sa svojim porodicama je osjećaj koji se ne može riječima opisati. Mi u porodici, također, imamo četiri male mješanke koje smo spasili sa ulice i tri mace, uključujući i Lunu - kaže Aldijana.       


Vegetarijanka već nekoliko godina

Vegetarijanka je već nekoliko godina, a na takav način ishrane se odlučila potpuno neplanirano. Slučajno je naišla na nekoliko dokumentaraca o ubijanju životinja radi ishrane. 

- Do tada nisam ni razmišljala o tome, kao vjerovatno ni većina drugih ljudi, ali ono što sam vidjela mi je otvorilo oči. Shvatila sam da svaka životinja, a ne samo moj pas i mačka, osjeća bol, kako fizičku, tako i druge vrste boli, kao što je naprimjer bol jedne krave kada joj oduzmu njeno novorođenče. Svinje i ovce su inteligentnije čak i od pasa i u stanju su da razviju veliku povezanost sa čovjekom. Mišljenja sam da nijedna životinja ne treba da umre da bi ljudi zadovoljili svoju potrebu za nečim što im ni ne treba u ishrani i što nije ni dobro za njih - tvrdi Aldijana.

Njen prelazak na vegetarijanski način prehrane se odvijao postepeno. Sada češće kuha i uživa u raznim vegetarijanskim jelima, čije recepte često podijeli i sa svojim prijateljima na Facebooku. 

- S obzirom da živimo u društvu u kojem većina misli da bez mesa nema obroka, nadam se da će to ponukati i druge ljubitelje životinja da se odluče na isto, jer se lično hranim puno raznovrsnije i bolje otkad sam prešla na takav režim ishrane. Osim toga, osjećam se puno bolje i fizički i psihički, tako da toplo preporučujem svima - za kraj kaže Aldijana.