Dali su joj ime Aila. Te četiri riječi čuvaju simboliku koja za njih znači početak. Početak svega. Ljubavi, zajedništva, malih i velikih trenutaka, smijeha, sreće.

- Aila je varijacija riječi Islay, što je ustvari naziv najjužnijeg ostrva u Unutrašnjim Hebridima u Škotskoj. Zovu ga još i Kraljica Hebrida. Upravo na tom ostrvu, prije pet godina, upoznala sam svoju djevojku Janinu - počinje svoju priču Jeanie Allport-Bryson, 28 - godišnja umjetnica iz Liverpoola.

Obje su studirale u Umjetničkoj školi u Glasgowu, da bi se nakon završetka preselile u Minhen, gdje su nastavile raditi kao umjetnice i nastavnice. Ubrzo su otvorile studio i umjetničku galeriju Domagk Ateliers koja je svojevrsna oaza za mlade, inovativne umjetnike. Svakog ljeta, više od 130 umjetnika iz cijelog svijeta predstavi svoje radove na Domagk danima

Odrastanje u kući punoj spašenih životinja

- Oduvijek smo imale kućne ljubimce. Ja sam odrasla u kući punoj spašenih životinja, uključujući golubove, zečeve, zmije, štakore, male ptice, patke, mačke, pa čak i bradatog zmaja (naziv za guštera srednje veličine op.a). Donosili su ih moji roditelji, koji su radili kao baštovani u lokalnom javnom parku. Nalazili bi ih ili na ulici ili u parkovima pored naše kuće. Kad sam bila dijete, moj najbolji prijatelj bio je crni mačak Mr Benji boo – sa sjetom priča Jeanina. 

Prije nego su odlučile udomiti psa, često su čuvale Odija, malog Jack Russela kojeg bi im ostavili prijatelji kada bi krenuli na put. Ubrzo su se zaljubile u tog slatkog terijera, zbog kojeg su shvatile da u svom životu imaju puno ljubavi, vremena i prostora za vlastitog psa. 

- Iz moralnih razloga, bez imalo sumnje, znale smo da želimo udomiti psa, umjesto da ga jednostavno kupimo od uzgajivača. – kaže Jeanine dodajući da su godinama, skoro svaki vikend, šetale pse u lokalnom azilu koji je imao dugačku listu osoba zainteresovanih za udomljavanje. - Zato smo odlučile proširiti našu potragu na internet i tu smo pronašle informaciju o Aili. 

Ljubav na prvi pogled

Aila je jedina ženka iz legla od pet kučića kojima su članovi Udruženja za zaštitu životinja Kissing iz Minhena odlučili pomoći nakon što su čuli za njihovu nesretnu priču. Okotila ih je njemačka lovna terijerka koja je u aprilu 2014. godine pronađena kako luta po smetljištu u Brodu tražeći hranu. 

Članovi neformalne organizacije Dogabundo, koji su se tada vraćali iz Hrvatske, poveli su je u Sarajevo i smjestili u pansion za pse. Uz pomoć prijatelja koji su odlučili postati kumovi psima i pomoći u plaćanju veterinarskih i troškova pansiona, vodili su brigu o njoj i njenim kučićima punih sedam mjeseci. Kučići su sterilisani, vakcinisani i čipovani na sarajevskoj City Vet klinici u okviru besplatne akcije Dogs Trust u BiH. Nakon što su se u potpunosti oporavili, Udruženje Kissing je preuzelo brigu o njima do udomljenja. Troškove transporta do Njemačke platili su članovi grupe Ruff Beginings koju vodi britanska spisateljica Hare Lucinda. 

- Posjetile smo je u privremenom domu u Njemačkoj i odmah smo znali da je ona pas za nas. Rekli su nam da je porijeklom iz Bosne, tako da smo počele istraživati i saznale smo da kod vas vlada prava „epidemija“ pasa lutalica. Svijetla strana cijele priče je da smo saznale puno i o organizacijama poput Dogabunda, te pojedincima u BiH i u Njemačkoj koji rade izvan svojih mogućnosti da psima, kao što je Aila, daju drugu šansu. Mi smo vječno zahvalne svim ljudima koji su nam omogućili da udomimo Ailu – poručuje Jeanine.  

U njihov dom je ušla krajem 2014. godine

Aila je u njihov dom ušla krajem 2014. godine i od tada je obišla mnoga mjesta u Evropi. Putovala je autom, vozom, avionom. Jeanine kaže da je ona divan pratilac, pun ljubavi, duhovitosti i nježnosti. Po prirodi je neovisna i vrlo ju je lako zavoljeti. 

- Veoma je inteligentna. Kao i svaki terijer voli kopati rupe i slijediti tragove. Gdje god se pojavi, mami osmijehe jer je po prirodi vesela i ima prekrasnu narandžasto-žuto-crnu dlaku.  Volim što se u njenim prelijepim, divljim, velikim, smeđim očima još može vidjeti prošlost lutalice i žeđ za vanjskim životom – rekla je Jeanine za kraj ove nevjerovatne priče.