Stručnjak za ponašanje i odgoj mačaka Jackson Galaxy je za mačiji svijet ono što je Cesar Milan za pseći.

.................................................................................








Kada se početkom 2012. godine uselio u bungalov u okolici Los Angelesa, odlučio je opremiti enterijer sa što više modernih cat-friendly detalja.


Stručnjak u svojoj kući

Jackson živi sa svoje tri mačke Velouria, Chips i Caroline, i malim psom koji se zove Rudy.

Svoje dane provodi radeći s klijentima kojima pomaže da sagledaju svijet iz mačije perspektive  te je ovaj poduhvat uređenja sopstvenog enterijera bio dobra prilika da svoje znanje o mačkama primijeni u praksi u svojoj kući, među svojim životinjama.









Mačiji put

Glavni prioritet bio je napraviti “mačiju cestu” kroz cijelu kuću. Kao na svakom dobrom autoputu koji omogućava nesmetan saobraćaj i povremena odmorišta, Jackson se potrudio da za svoje mace stvori put kojim će se moći kretati na više nivoa – po podu, preko sofa, polica za knjige i polica postavljenih baš za njihovo odmaranje i igru.

Zahvaljujući tome Velouria, Chips i Caroline imaju mnogo opcija za nesmetano kretanje i zabavu, a da pri tome nema bojazni da će upasti u “saobraćajnu” gužvu.






Mace obožavaju gledati kroz prozor

U dnevnom boravku nalaze se tri velika prozora, savršena za posmatranje dešavanja u vanjskom svijetu, što je omiljena mačija zabava koja hrani njihovu radoznalost.

Stoga je Jackson ispred svakog prozora postavio jednostavne police iz IKEA-e, te ih je obložio etisonom da se ne kližu. Odlično rješenje koje ne košta mnogo, lako se čisti i lijepo izgleda.

Za mali dizajnerski dodir i lakše kretanje maca postavio je i valovite police iz kolekcije namještaja namijenjenog mačkama i male police-stepenice za lakše penjanje ka prozorima.

Na istom zidu, između prozora, izložene su i Jacksonove predivne gitare!


Mjesto za drijemanje

“Mačija cesta” nastavlja teći i kroz spavaću sobu gdje je postavljeno još polica koje vode s niskog stolića do komode s ladicama.

Ovdje su strateški postavljeni krevetići i grebalice koje čine fantastičnu destinaciju za mace gdje se mogu odmoriti, zadrijemati ili naoštriti kandže.









I dok radi želi mace uz sebe

U radnoj sobi, kao rezultat promatranja mačijeg ponašanja i saznanja da vole preko površine radnog stola doći do prozora, Jackson je na stolu postavio komad etisona sa neklizajućim podnožjem koji olakšava mačije kretanje i onemogućuje klizanje po glatkoj drvenoj ploči.

Ovo je odličan primjer kako postojeći namještaj možemo prilagoditi našim kućnim ljubimcima!









Gurmanski ćošak

Svi koji imaju i pse i mačke zajedno u kući znaju da je nekad neophodno razdvojiti mjesta na kojima jedu. Kako bi riješio ovaj segment, Jackson je odlučio iskoristiti gornju površinu niske komode za knjige smještene u dnevnom boravku.

Na komodu je postavio zdjelice za mačiju hranu i vodu. Kako bi i starijim macama, koje se teže kreću, olakšao dostupnost hrani, postavio je male stepenice ispred komode. Na taj način mace vrlo lako mogu doći do svoje ukusne hrane dok Rudy može nesmetano ručati na nižem nivou.




Izvor fotografija


www.moderncat.net