Zamjena starih novim "pametnim" kućanskim uređajima i sistemima može biti odličan potez i otvaranje vrata ka uštedi novca za komunalne troškove.

...........................................................................................................

Svako domaćinstvo je drugačije i zahtijeva jedinstven pristup potrebama i iskorištavanju ovakvih potencijalnih tehnologija. Rješenja koja su navedena u daljem tekstu neće doprinijeti svim domaćinstvima u istoj mjeri. Naprimjer, male kuće koje ne koriste previše električne energije neće imati veliku uštedu ugradnjom solarnih panela, kao što će to biti slučaj sa velikim kućama. Očuvanju energije predstoji svijetla budućnost i "pametne" naprave za potrošače na tržište ulaze u sve većoj mjeri.

Obnovljivi izvori energije

Solarna energija. Solarne ploče pretvaraju sunčevu energiju u električnu struju koja se koristi u domaćinstvu. Kuće koje se nalaze na geografskim područjima izloženim većoj sunčevoj svjetlosti imat će više koristi od ovakvih energetskih rješenja. Smjer krova, također, ima veliku ulogu u iskorištavanju sunčeve energije. Također trebate uzeti u obzir i veličinu vašeg doma, koliko energije želite da zamijenite obnovljivim izvorima energije, i proizvodnju, odnosno državne popuste i podsticaje za korištenje solarnih ploča.



Ako vaš dom koristi više električne energije, prelaskom na solarnu vrlo brzo ćete početi da štedite novac. U principu, kupovinom solarnih ploča možete računati na uštedu od oko 30% vašeg računa za električnu energiju. Ako odlučite koristiti solarne ploče, računajte da ćete na njih potrošiti od 3.000 - 15.000 KM u zavisnosti od veličine vaše kuće.

Energija vjetra. Kupovina i korištenje kućnih turbina za vjetar koje proizvode električnu energiju još je jedan od načina da uštedite novac. Da bi vjetrenjača bila učinkovita mora biti što veća. Mnoge od njih dosežu visinu i 10 metara uvis kako bi proizvele potrebnu energiju iz vjetra. Ako će vam visoke vjetrenjače predstavljati estetski problem, onda one nisu pogodno rješenje. Dobra vijest je da iako su visoke, vjetrenjače ne proizvode buku, tako da neće uznemiravati vas i vaše komšije.



Vjetar, iskorišten kao obnovljivi resurs energije, još nema tako duboke korijene kao solarna energija. Međutim, tržište je u potrazi za energijom proizvedenom snagom vjetra, tako da to trebate imati na umu.

Pametni termostati

Ulaganje nekoliko stotina konvertibilnih maraka u termostate koji mogu naučiti kako da na što bolji način kontrolišu temperaturu u domovima, je vrijedna investicija. Domaćinstva bi mogla smanjiti 30% njihovih prosječnih troškova za struju, jednostavno uključujući ovaj mali uređaj.


Senzor za korištenje svjetlosti

Ugradnja senzora koji isključuju ili uključuju svjetlost, može uštedjeti novac. Svaki roditelj je svjestan da bez obzira koliko puta je podsjetio svoju djecu da isključe svjetlo, ono i dalje ostaje uključeno. Procjenjuje se da svjetla koja su ostala uključena godišnje 'potroše' nekoliko stotina konvertibilnih maraka. Naprimjer, ako sijalicu od 100W ostavite uključenu 10 sati, ona će potrošiti oko 1000W električe energije. Kratki pogled na račun vaše električne energije pokazat će vam koliko kilovata potrošite po satu.



Rješenje su senzori koji uključuju svjetlo pri pokretu. Priključite svjetlo na nove senzore, spojite u njih što više sijalica i gotovi ste. Sobe koje često koristite vjerovatno neće imati veliku korist, ali sobe koje rijetko posjećujete i u kojima zaboravite ugasiti svjetlo, imat će veliku korist. Jednostavni senzori pokreta poput ovih koštaju 30-tak konvertibilnih maraka. Postoji i drugo rješenje za kontrolisanje svjetlosti u sobama. Kućni automatski sistemi mogu priključiti sva svjetla na vaš program mobitela. Vi možete pratiti koja svjetla su uključena i jednostavno ih isključiti ako je potrebno.

Uređaji povezani u "pametnu mrežu"

Vjerovatno će se "pametna mreža" uskoro početi sve više uvoditi u svijetu. Pametna mreža koristi informacije da bi komunicirala s domovima potrošača električne energije i kompanijama koje proizvode tu energiju. U suštini, ako vaše domaćinstvo koristi više električne energije u manjem vremenskom periodu, bit će vam naplaćena veća cijena. Kao rješenje, uređaji će imati mogućnost komunikacije s "pametnom mrežom".


Ne samo da ćete moći komunicirati s vašim frižiderom putem telefona, već će vaš frižider, perilica suđa, šporet i mašina za pranje/sušenje veša moći komunicirati s "pametnom mrežom". Vaši uređaji će znati tačno kada je optimalno vrijeme da urade zadatu funkciju, tako da ćete moći uštedjeti novac ne vodeći računa kada je veća tarifa. Proizvođači ovakvih uređaja već su predstavili dodatke za uštedu energije u svojim uređajima, koji smanjuju troškove energije. Ovakvi "pametni uređaji" će nas odvesti korak dalje, znajući kada da rade i bez naše brige o promjenama tarife.

Pretjerano korištenje vode

Svi znamo da je gubitak vode pri dugim tuširanjima loš za naše račune, ali i okolinu. Također, previše se električne energije iskoristi za zagrijavanje velike količine vode za takva tuširanja. Ne zaboravite da stari grijači vode i neizolirane cijevi troše više energije.  Zbog ovakvih primjera, domaćinstva bi trebala uzeti u razmatranje zamjenu starih grijača za vodu novim, manjim grijačima kako bi uštedjeli novac.

Međutim, nekad je najjednostavnije promijeniti naviku tuširanja. Što je tuširanje kraće, to je iznos na računu za vodu manji.

Izvor