Nije nepoznanica da kvalitet sna bitno utječe na kvalitet života. To što spavamo na madracima nije puka slučajnost, nego je uzrokovano činjenicom da čovjek, ako želi funkcionisati normalno, mora spavati dobro.

..................................................................................






Madrac kao potreba

Prije više hiljada godina, u neolitskom periodu, ljudi su spavali na kamenim krevetima prekrivenim životinjskim kožama. U Škotskoj, u neolitskom selu Skara Brae, pronađeni su primitivni kameni kreveti sa detaljnim astrološkim kalendarom.

Madraci su se u svojim prvim formama pojavili prije otprilike 5000 godina, ali nešto "bogatiji" madraci pojavili su se nakon pada Rimskog carstva. Baršun i svila počeli su se učestalije koristiti u razdoblju renesanse, jednako kao i prvi ležaji sa podlogom od isprepletenih letvica. Kreveti sa čeličnom konstrukcijom pojavili su se u ranom 19. stoljeću, dok se na opruge moralo čekati sve do 1865. godine.





U dalekoistočnim civilizacijama Kine i Japana, oko pet centimetara debeo i čvrst madrac poznat kao "futon", ispunjen pamučnim ili sintetičkim vlaknima postaje osnova kreveta, jednako kao i srodni mu "tatami", koji služi kao podloga. U to vrijeme, kao podloga za spavanje, u zapadnim kulturama korištena je sušena trava, sijeno, vuna i perje.



Moderno doba

Moderni madraci, kakve danas znamo, sa unutrašnjim oprugama, prvi put su komercijalizovani pred početak Drugog svjetskog rata. Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća madraci punjeni pamukom, pjenom i sa oprugama bili su dostupni u ponudi skoro cijeloj ljudskoj zajednici.

NASA je zaslužna za razvoj madraca sa punjenjem od samoformirajuće pjene, koja se prilagođava obrisima vašeg tijela, za koju se uspostavilo da je mnogo učinkovitija od koncepta sa oprugama, naslijeđenog još iz vremena industrijske revolucije.


Ovaj madrac, koji je za kratko vrijeme postao standard, prati liniju vašeg tijela i pruža najmanji otpor prirodnom položaju tijela, što rezultira povećanim kvalitetom odmora i sna.

Izvor fotografija

www.homeyimprovement.com
www.medievalwoodworking.org
www.uutalkaboutit.com