Peć predstavlja jedan od najvažnijih uređaja u kuhinji. Saznajte kako je nastala.

..................................................................................








 

Kuhanje na otvorenoj vatri

U Evropi, istorija kuhinjske peći počinje u 18. vijeku.

Prije toga, ljudi su kuhali na naloženim drvima koja su u početku bila na podu ili na niskoj konstrukciji od cigli. U srednjem vijeku, pojavili su se prvi dimnjaci i kamini, tako da se više nije moralo klečati na podu tokom kuhanja.

Otvorena vatra imala je tri velika nedostatka: bila je opasna, proizvodila je puno dima, a grijanje je bilo slabo. To je navelo izumitelje u 16. stoljeću da pokušaju napraviti nešto bolje. Nakon brojnih pokušaja da naprave zatvorenu komoru u kojoj će biti naložena vatra, tek 1735. godine francuski arhitekt François Cuvilliés napravio je konstrukciju od cigli sa nekoliko rupa za vatru koje su bile poklopljene čeličnim tanjirima.


Zatvorene peći

Civilizacije kao što su kineska i japanska, otkrile su princip zatvorene peći mnogo ranije. Već tokom kineske dinastije Qin (221 p.n.e. - 206/207 p.n.e.), bile su poznate glinene peći koje su u potpunosti zatvarale vatru, a sličan dizajn poznat kao “kamado”, pojavio se tokom perioda Kofuna (3 – 6 stoljeća) u Japanu.

U ovim pećima ložila su se drva ili ugalj kroz rupu na prednjoj strani. U oba slučaja šerpe su stajale na peći ili obješene kroz rupe na vrhu ove konstrukcije koja je bila visoka tek do koljena. Viši kamadosi razvijeni su u Japanu tokom perioda Ede (1603 - 1867).







Čelična peć na drva

U 18. stoljeću Benjamin Franklin izumio je čeličnu peć na drva, koja je bila napravljena za grijanje, a ne kuhanje. Stoljeće kasnije Benjamin Thompson prvi je prezentirao kuhinjsku peć od čelika na kojoj se čak mogla regulirati toplina za svaku rupu.

U Evropi sličan dizajn pojavio se 1830-ih. Sljedećih godina, ove čelične peći evoluirale su u mašine za kuhanje koje su sa dimnjakom bile povezane solunarima. Prethodno otvorene rupe u kojima su visile šerpe sada su bile prekrivene koncentričnim čeličnim prstenovima na koje su se šerpe stavljale.


Gasna mreža

Prva peć na gas pojavila se 1820-tih godina, ali je tek 60 godina poslije postigla komercijalni uspjeh, jer se gasna mreža slabo razvijala. Prve peći na gas bile su nezgrapne, da bi se s vremenom njihova veličina prilagodila ostatku kuhinjskih elemenata.


Električne peći

Već tada počelo se raditi na električnim pećima. Debi električne peći bio je na Svjetskom sajmu u Čikagu 1893. godine. Međutim, tada je vrlo malo gradova imalo električnu energiju, tako da je tek 1930. godine tehnologija uznapredovala i električne peći su se sve više počele koristiti.

Danas se najviše koriste električne i peći na gas. I jedne i druge su izrazito sigurne za upotrebu.


Izvor fotografija

1 www.ecampingspot.com
2 www.old-photos.blogspot.com
3 www.housebeautiful.com