Potražnja za uredskim stolicama procvjetala je s razvojem željeznica. Mali porodični poslovi su se gasili kako su velike kompanije, poput željezničkih, rasle i zapošljavale sve više ljudi zbog čega su im bili potrebni administrativni radnici.

..................................................................................







Ova nova vrsta zanimanja tražila je i posebnu vrstu namještaja koji će biti specifičan za administrativne zadatke. Uredska stolica je kreirana da poveća produktivnost i komfor tokom dužeg rada.

Veća mobilnost

Uredska stolica je na početku imala dvije funkcije koje su je razlikovale od većine drugih stolica. Imala je točkiće i mogla se okretati oko svoje ose. To je zaposlenicima omogućilo da se kreću u prostoru oko radnog stola, te tako izvršavaju više zadataka odjednom.

Brzi razvoj tehnologije vezan za administrativne i informativne oblasti, stvorio je potražnju za specijaliziranim uredskim stolicama poput onih za računare i onih koje su bile ergonomski oblikovane.


Dizajn

Drugi faktori kao što su klima i arhitektonsko uređenje utjecali su na dizajn uredske stolice. Povećana je popularnost mrežaste uredske stolice u mjestima sa toplom i vlažnom klimom, zato što je ona omogućavala korisniku ugodnije i "prozračnije" sjedenje.

S druge strane, razvijene su moderne stolice poput Aerona koje su imale naglasak na moderan, artistički dizajn, te tako privlačile pažnju poslodavaca koji su se trudili držati korak sa modernim trendovima.



Velika je razlika između stilova stolica direktora i običnih zaposlenika. Budući da se direktori uvijek moraju razlikovati od ostalih zaposlenika, i stolica im mora biti bolja.


Kompjuterske stolice

Ove stolice su dizajnirane tako da budu veoma podesive i udobne za duge periode sjedenja. Uglavnom ih karakterišu prilagodivi naslonjač i sjedalica, točkići, naslonjač koji se može oboriti, te sjedalica koja je pojačana udobnim punjenjem.


Ergonomske uredske stolice

Ergonomske stolice su dizajnirane tako da korisnika podupiru, držeći ga u pravilnom sjedećem položaju. Na taj način minimaliziraju stres i napetost mišića, zglobova i udova. Ergonomske stolice su izrazito podesive i imaju visok naslon. Većina ergonomskih stolica ima potpuno prilagođeno sjedište i naslon, naslonjače za ruke, prilagodljiv dio za donji dio leđa i podesiv naslon za glavu. Ergonomska stolica je neophodna za zaposlenike koji sjede više od četiri sata odjednom.


Mrežaste uredske stolice

Stolice sa mrežastim naslonjačem su prozračne. Tradicionalne stolice ranije su imale naslonjače od drveta ili plastike sa tapecirungom od tkanine ili kože. Ukoliko bi neko dugo sjedio na takvoj stolici, počeo bi se znojiti, što mrežasta, šupljikava stolica sprečava.



Izvor fotografija

www.dailydesigndiscoveries.com
www.pzrservices.typepad.com
www.designsponge.com