Šaraf, sa svojom zaravnjenom “glavom” predviđen za pričvršćivanje, i šarafciger, alatka kojom se uvrću i odvrću šarafi, predmeti su bez kojih ne možemo zamisliti život.

..................................................................................






 

Prvi šarafi

Nije zabilježeno ko je izumio prvi šaraf. Već u prvom vijeku pojavile su se alatke u obliku šarafa napravljene od drveta koje su korištene u presama za vino, maslinovo ulje i odjeću. Metalni šarafi i navrtnji, korišteni za pričvršćivanje dva predmeta jedan za drugi, prvi put su se pojavili u 15. vijeku.


Masovna proizvodnja

Engleski proizvođač alata Jesse Ramsden je 1770. godine, izumio mašinu za rezanje šarafa. Mašinu sa istom namjenom, ali veću i sa sposobnošću masovne proizvodnje šarafa precizne veličine, izumio je 1797. godine, Jasseov sunarodnjak Hanry Maudslay. Godinu dana kasnije Amerikanac David Wilkinson je također patentirao mašinu za masovnu proizvodnju metalnih šarafa.


Robertsonov šaraf

Godine 1908. Kanađanin P. L. Robertson izumio je četvrtaste šarafe. Robertsonov šaraf smatra se prvim tipom šarafa koji se može odvrtati i koji je praktičan za korištenje u proizvodnji. Takav dizajn je postao standardan u Sjevernoj Americi, kao što je objavljeno u šestom izdanju “Industrial Fasteners Institute Metric and Inch Standards”. Četvrtasta glava na šarafu može biti bolja od glave sa žlijebovima, jer šarafciger neće ispadati iz glave šarafa tokom zavrtanja. Jedan od modela automobila proizvođača Ford Motor Company koja je bila jedna od prvih Robertsonovih mušterija, imao je više od 700 Robertsonovih šarafa.


Phillipsov šaraf sa glavom

Početkom tridesetih godina, Henry Phillips izumio je Phillipsov šaraf s glavom. Proizvođači automobila su tada već koristili trake za sklapanje automobila. Trebali su im šarafi koji će moći izdržati veći pritisak i obezbijediti jače pričvršćivanje. Phillipsovi šarafi s glavom su bili kompatibilni s automatskim šarafcigerima koji su korišteni u fabričkim trakama.


Allenov imbus ključ

Šestougaoni šaraf imao je šestougaonu rupu koja se okretala uz pomoć Allenovog ključa. Allenov ključ je šestougaoni ključ ili imbus. Kao izumitelj Allenovog ključa spominje se Amerikanac Gilbert F. Heublein, uvoznik i distributer hrane i pića, ali se to još uvijek istražuje i ne treba se uzimati kao činjenica.





Izvor fotografija

www.sxc.hu
www.wrenchsizes.org