Sve je sadržano u jednoj riječi: "zen". Da, smirujuća jednostavnost karakteristična je za dizajn japanske kulture.

Hiljade godina tradicije utjecale su na estetiku japanske arhitekture i dizajna enterijera, što je rezultiralo smirenim i veoma kulturnim dizajnom.

Japanski stil evoluirao je iz urednog, jednostavnog života držeći se čvrsto balansa, reda, drevnih običaja i ljubavi prema prirodnoj ljepoti.

Ukoliko razumijete drevne ceremonije ispijanja čaja i životni stil Japanaca, kultura odmah postaje veoma primamljiva i vrijedna primjene u našem svakodnevnom životu.

Budući da japanski dizajn enterijera opisuje mir i sklad, evo 10 načina kako unijeti elemente ove drevne kulture u svoj dom.

 

Elementi prirode u japanskom stilu uređenja

Japanska kultura odiše ljubavlju i poštovanjem prema prirodi, pa je stoga najbolji način održavanja veze s prirodnim svijetom jednostavno unijeti je u dom.

Dodavanjem tradicionalnih japanskih biljaka, kao što su bonsai i bambus, vaš dom će imati "kulturni dodir" Japana. Razmislite i o stavljanju živopisnih biljaka poput orhideje, mada u japanskom domu nije tipično vidjeti puno šarenih cvijetnih aranžmana ... Kada birate biljke, potrudite se da budu jednostavne, prirodne, zelene ...

Japanski domovi karakteristični su po velikim prozorima koji omogućavaju pogled na prirodu iz svakog ugla. Velika klizna, staklena vrata doprinose ovom ugođaju. Otvorite svoj dom, kako biste doživjeli prirodu.

 

Kade su veoma važan detalj u japanskom dizajnu enterijera

Umirujući šum vode bit će melem za vaše uši. Baš kao i biljke, elementi vode su imperativ u japanskim domovima.

"Ofuro", što bi na japanskom značilo kupka, je tradicija koju su Japanci stoljećima njegovali i tako se opuštali. Japanske kade su male i duboke. Obično imaju neku vrstu klupe. Postale su trend na Istoku.

 

Pretvorite svoju kupaonicu u svijetlu oazu mira tako što ćete postaviti jednu takvu kadu. To je jedan od načina da se susretnu istok i zapad.

 

Klizna vrata ili pregrade u japanskom stilu

Autentični japanski paravan zove se "Shoji" i to je bitan element dizajna u japanskim domovima.

Zbog visoke cijene stanovanja, Japanci najčešće iznajmljuju stanove u kojima se čuva svaki kvadratni centimetar prostora. Za razliku od vrata, "Shoji" pregrada se može pomijerati naprijed i nazad. Na taj način uveliko se štedi prostor.

Autentična japanska pregrada obično je izrađena od finog, rižinog papira koji se nalazi u drvenom okviru. Međutim mogu se naći i moderne verzije tih pregrada koje se sastoje od staklene ploče unutar drvenog okvira.

Drugi ključni element tih pregrada je da, za razliku od vrata, oni ne blokiraju prirodnu svjetlost i pogled na prirodu. Zamjena običnih kliznim vratima mogla bi biti sjajan način da unesete ovaj stil u vaš dom.

 

Elementi drveta i bambusa u japanskom enterijeru

Jedan od najboljih načina da dom uskladite sa prirodom jeste dodavanje nekoliko elemenata od drveta. Po tome je i poznata japanska kultura.

Zidovi, vrata, pregrade i rešetke okvira izrađene su od prirodnog drveta. Najčešće je korišteno drvo javora, čempresa, kukute ili crvenog bora. Bambus je također popularno drvo koje se koristi u ove svrhe.

U suštini, tekstura drveta se može posvuda vidjeti u japanskim kućama. Dodavanjem prirodnih elemenata, kako su to činili drevni Japanci, unosite spokoj i mir u vaš dom.

 

Japanski stil na ulazu

"Genkan" je japanski naziv za ulaz. To je područje u domu koje "pozdravlja" goste. Ujedno je i mjesto gdje se cipele moraju odmah skinuti, a obično se obuku zatvorene kućne papuče.

Na ovoj fotografiji, kao što možete i sami vidjeti, ulaz ima policu ili ormar koji Japanci zovu "getabako". Tu se odlaže obuća na način da vrhovi budu okrenuti prema vani. Ulaz je jednostavan, s puno elemenata prirodnog drveta i puno prirodnog svjetla.

Kamena podna ploča je također veoma popularna u ovim domovima, posebno na ulazima. Kako biste oponašali ovaj stil, predlažemo kopiranje čistih, jednostavnih linija japanskog dizajna. Vaš će ulaz biti privlačan i uredan vašim gostima.

 

Stil japanskog namještaja

Iako puno autentičnih japanskih domova izostavlja namještaj iz svojih prostorija, mi i dalje možemo primijeniti japansku jednostavnost u našim sobama.

Većina japanskog namještaja je veoma niska, skoro da dotiče zemlju. Kada su u pitanju ceremonije ispijanja čaja, obično se sjedi na jastucima. Bilo da želite u potpunosti biti autentični ili samo spojiti Istok sa Zapadom, japanski stil namještaja je vrlo jednostavan za unijeti u svoj dom.

 

Minimalistička japanska načela

Kao što ste mogli primijetiti, japanski je dizajn veoma čist i minimalističan. Nered u ovakvom domu ne postoji i kao što je već pomenuto, u japanskim autentičnim domovima i namještaj je rijetkost.

Kako možete postići taj estetski dizajn i još uvijek imati dom s udobnim namještajem? Trik je održati svoj dizajn jednostavnim i urednim. Većina modernih dizajnera ovaj će stil lako oponašati.

Namještaj bi trebao biti moderan, elegantan i izrađen od prirodnog drveta. Rasvjeta treba biti pravokutna i moderna, ili može oponašati autentični, japanski stil lampiona. Sve u svemu, vi samo trebate raditi na tome da sve bude čisto i jednostavno. Sve treba imati svoju svrhu i mjesto, nered ne smije postojati. Feng Shui također može pomoći u dizajniranju vašeg minimalističkog enterijera.

 

Otvoreni prostori i prirodna svjetlost ključ su japanskog dizajna

Kako smo već kazali, otvoreni prostor i minimalistički dizajn vladaju japanskim domom. Pogledajmo još jedan način kako postići ovaj estetski dizajn te prirodnu svjetlost.

Prirodna svjetlost obilno ispunjava ove domove, noseći sa sobom miran pogled i boje prirode. Šta bi mogao biti najbolji način da osvjetlite vaš dom? Veliki, prostrani prozori i stropni otvori savršen su način da unesete prirodno svjetlo u vaš dom.

Teške draperije ne dolaze u obzir, kao ni sve što može blokirati put svjetlosti. Ako želite da uživate u hladovini tako da vam sunčeva toplota ne može naštetiti, razmislite o bambusovom drvetu ili običnim providnim pregradama.

 

Koje boje koristiti prilikom dizajniranja japanskog doma?

U skladu sa prirodnim ljepotama, japanski domovi obično sadrže jednostavne boje iz prirode. Boje koje prevladavaju izvedene su iz smeđih drvenih elemenata i zelenih biljaka. Parket je također u smeđoj ili sivoj boji zbog kamenih ploča, dok je većina zidova zamijenjena pregradama od papira.

Ovaj dizajn ispunjen je jednostavnim paletama boja koje su obično neutralne. Kako možemo oponašati japanski stil u našim enterijerima? Pokušajte s ugradnjom prirodnih drvenih elemenata na vašim policama, zidnim panelima ili podnicama, ili dodajte sive tonove od kamena vašim podovima.

Također, ne zaboravite dodati zelenu boju uz pomoć prirodnih biljaka. Jednostavnost je ključ pri odabiru boja u japanskom domu.

 

Kreirajte zen prostor

Pokušajte duboko zaroniti u mirnu luku japanske kulture i stvorit ćete doista miran prostor u vašem domu, namijenjen za relaksaciju, druženje ili jogu.

Pogledajte fotografiju iznad i primijetit ćete nevjerovatan prostor za ispijanje japanskog čaja ili opuštanje. Pronađite mirno mjesto u vašem domu i napravite od njega prostor u kojem će svi uživati. Nabavite podne jastuke, čitajte nešto, ili se jednostavno opustite. Ne zaboravite dodati vodu - veoma značajan element. Njen će šum neutralisati sve uznemirujuće zvukove.

Obojite sobu u zelenu ili smeđu boju, ili jednostavno dodajte prave zelene biljke. Pustite klasičnu muziku i tu je kraj. Kreirali ste svoj vlastiti stil kada je riječ o zen mirnom kutku samo za vas i vaše najdraže.

Izvor