2014. To zvuči tako futuristički, ali ona je tu. U ovom članku mi ćemo se baviti onim što smatramo da će biti trendovi u uređenju enterijera ove godine.

.......................................................................................................................

Naravno, neke od ovih ideja nisu baš 'svježe', neke jesu, ali ovo su trendovi u 2014. godini.

 

Povezivanje enterijera i eksterijera

Kada je ovaj trend u pitanju, pitat ćete se da li se nalazite unutra ili izvan kuće, budući da sve više dizajnera koristi vanjski dizajn za enterijere.

Ne samo to. Vidjet ćete dizajn koji će vas oduševiti budući da dizajneri koriste ekstravagantne ideje koje će bez daha ostaviti sve vaše goste.

 

Etno uzorci

Etno tkanine, tapacir i printovi su popularni i ove godine. Dodavanje detalja iz dalekih egzotičnih zemalja može razbiti dosadne, jednolične enterijere i ukoliko su autentični, mogu biti fantastičan povod za konverzaciju.

Tako da, ukoliko vidite prekrivač, print ili jastuke koji su karakteristični za neku daleku kulturu, nemojte bježati od njih.

 

Bež, nestani

Bež je jedna od onih kolor paleta koje su bile omiljene godinama. To je sigurna boja, bezvremenska i odlična je kao podloga za uzbudljive akcentne boje.

Bež nema onu jačinu kao što je imala prije nekoliko godina. Ove godine prisutna je u tragovima i to u enterijerima koji su pomalo sterilni.

 

Bakar je luksuzan

U ovoj godini, popularnost bakra sve više raste, posebno u kuhinji, te u kupatilu.

Vrlo je važno potražiti dizajn koji je dobro realizovan, znači da su izbjegnute sve greške koje se vrlo često sreću na proizvodima napravljenim u Kini. Ukoliko se dobro realizuje, bakar može izgledati jako luksuzno ibezvremenski.

 

Da, samt

Ne pantalnone, već kauč. Mnogi dizajneri samt stavljaju na namještaj, budući da ima odličan efekat u enterijeru. To je trend u porastu koji će zasigurno zasjati u ovoj i idućoj godini.

 

Umjetnost od vlakana i "makrame" tehnika

Jeftina i dostupna za većinu, ukoliko možete naći dobavljača, umjetnička djela od vlakana ili "makrama" tehnika unose kreativni duh u običnu prostoriju. To je definitivno mikro trend u ovom trenutku, ali će se nastaviti kotrljati u narednih nekoliko godina.

Možete je koristiti umjesto likovne umjetnosti, skupih tapeta ili nekih luksuznih djela koja se postavljaju na zidove.

 

Utjecaj cvijeća

Cvijetni dizajn je u porastu, ne samo u uređenju enterijera, već i na drugim poljima kao što je modna industrija. Ovo je jak trend u 2014. godini, budući da cvijetni dizajn 'iskače' sa billboarda, izloga, u uređenju enterijera i u reklamama.

Cvijetni tekstil je odlična opcija za bilo koji novi dizajn.

 

Napravite glamur

Sve je u kreiranju atmosfere. Ogromna prostranstva obične bijele boje i beživotne zidove zamijenite interesantnim detaljima. Razmišljajte na odvažan i hrabar način, napravite jak pečat sa svakim elementom dizajna.

Interesantni metalik asesoari bit će savršen dodatak glamuru. Ovo je trend koji raste u 20014. godini.

 

Kompatibilne boje i detalji

U ovoj godini dizajn se sve više kreće ka raznobojnosti. Umjesto jedne boje koja će naglasiti enterijer, u prostor se unosi više raznobojnih detalja koji ga čine razigranim i živim.

 

Svijetle boje drveta

Drvo u bojama meda djeluje svježe i lagano u enterijerima. Prekomjerna upotreba bogatih, dubokih tonova drveta koji su bili popularni u dizajnu proteklih pet godina, vjerovatno je inicirala ovaj pokret svježih boja meda. Hrast i trešnja su također odlične opcije kada je u pitanju dizajn, trajnost i estetski izgled.

Tražite visoki kvalitet. Nemojte biti škrti na novcu budući da će ovo drvo biti elegantan i izuzetan dio enterijera koji će buduće generacije vrlo rado pokazivati svojim gostima.

 

Plavo prostranstvo

Plava je bez sumnje veliki trend ove godine. Sve je vezano za tu boju, tako da ne budete sramežljivi pri njenoj upotrebi. Različite nijanse plave koje se pretapaju jedna u drugu u istoj prostoriji bit će užitak za vaša čula.

 

Pariška lagana kombinacija crne i bijele

Crno-bijela kombinacija pratila je dizajn enterijera proteklih godina, ali sada se prebacuje na mekanije tonove crne i bijele, smanjujući snažan kontrast. Mekaniji tonovi su ugodniji za oko i opuštaju.

 

Pikantni ananasi

Ovo je jedan specifičan trend koji je primjetan na modnim pistama, dizajnu, printovima i u uređenju enterijera. Šta god da je utjecalo na povećanu upotrebu ananasa, oni su unijeli raznolikost u enterijer.

Pogledajte kako to izgleda u ovoj kuhinji gdje su svijećnjaci u obliku ananasa.

 

Bezvremenski dizajn

Moderan, a opet bezvremen. Ljudi hrle natrag u besmrtni, tradicionalni dizajn prethodnih nekoliko godina. Ukoliko se uradi na pravi način, može odolijevati vremenu.

 

Tirkizna osvaja sva tržišta

I evo još jedna posebna nijansa plave - tirkizna. Gdje god da pogledamo vidimo nešto u toj boji.

Tirkizna je preplavila tržište. Trend koji je u 2014. dostigao svoj vrhunac.

 

Unikati za unikatne enterijere

Unikatni ili predmeti koje je teško pronaći popularni su u 2014. godini. Ukoliko stavite nešto drugačije ili posebno u dizajn enterijera, na jednostavan način dodat ćete jedinstven, lični pečat što će vašu prostoriju učiniti drugačijom od ostalih.

Izvor