Toskanski enterijeri imaju rustičan, topao i specifičan ambijent. Baš kao i njena priroda, tako i njeni enterijeri odišu bojama, snažnim tragovima istorije i umjetnosti.

 .......................................................................................................................................................................

 

Zaštitna boja predivne italijanske provincije jeste zagasito-žuta koja naginje ka narandžasto-bordo nijansama. Taj izgled, koji se može poistovjetiti sa „izloženošću suncu", kojeg u Toskani ima mnogo, odlikuju boje kamena u unutrašnjosti, popularnu terakotu, te čvrste i bakarno-željezne elemente pokućstva.

Ukoliko je ovo stil na koji ne ostajete ravnodušni, te biste ga rado unijeli u svoj dom, bitno je da imate osnovne elemente znanja o tradicionalnoj toskanskoj kući i njenoj okolini.

 

Zemljani tonovi

Rustična toskanska paleta boja u velikoj se mjeri oslanja na zemljane tonove, koji su nepretencizna evokacija na brda ovih predjela.

Zlatna i žuta – kao livade pod sjenom, potom tamnozelena i žalfija, ali i sve nijanse smeđe, oker i krem.

 


Terakota pločice

Najkarakterističniji detalj ovih enterijera jesu terakota pločice. Kameni zidovi sa umetkom zanimljivih mozaika, posebna tekstura, te šarmantni izgled neobrađenog zida i detaljnih murala, čine enterijere Toskane prepoznatljivim širom svijeta.

Sve je podređeno prirodi, odnosno onome što priroda u ovom predjelu pruža, te su tako kamene kuće u kombinaciji sa unutrašnjim drvenim gredama velika inspiracija svima koji vole izgled pomalo „sirove" prirode.


Kovano željezo

Kovano željezo i bakar neizostavni su elementi toskanskog stila. Kovani namještaj u kuhinji, obojene pločice koje unose vitalnost u izgled enterijera, ručno rađeni tepisi i keramički detalji u vidu saksija i posuda znače da je tradicionalna Toskana prisutna u enterijeru.

Ovakvi detalji lako se mogu inkorporirati u moderan dom. Jedan kameni zid, terakota akcenti u stanu ili pak toplina toskanske palete boja, učinit će svaki dom inspirativnijim i prirodnijim mjestom za život.

Izvori fotografija