Industrija dizajna enterijera kuhinja napravila je korak ka odmaku od svemoćne, bijele kuhinje koja je dominirala industrijom proteklih nekoliko godina. 

.....................................................................................................................................................

Industrija danas teži ka prirodnim materijalima, mesinganim dodacima, monohromskom minimalizmu i poleđinama s dezenom. Nudimo vam 13 varijanti za uređenje vaše kuhinje, za koje smatramo da su ovogodišnji hit.

  

1. Topli metali

Ove godine imamo pomak prema toplim tonovima metala, kao što su mesing i bakar, odmičući se od drskog nehrđajućeg čelika i hladnog kroma. Željezo i slični tonovi opet su u modi, vraćajući se bezvremenskom tradicionalnom stilu. Za razliku od kuhinje na fotografiji, koja naglašava minimalističku upotrebu mesinga i bakra na ručkama ladičara, napi i ostalim elementima (gdje je to moguće), primjena će biti velika.

 

2. Prirodni materijali za zidove

Upotreba prirodnih materijala je velika u svim sferama dizajna enterijera, uključujući i kuhinje. Opeke na furniru (ili cigle, ako je moguće) dodaju rustikalni ugođaj ambijentu, a ako je dobro izvedeno izgledat će sjajno u vremenima koja dolaze. Vidjet ćemo ogoljene kuhinje sa prirodnim starim gredama, koje sa mrljama voska izgledaju fantastično. Novi dizajn nastojat će da u zgrade ugradi grede i podnim oblogama ukrasi stropove i zidove, to jeste dodatni trošak, ali vrijedi.

 

3. Kompaktni ugaoni sudoperi

Bilo da je riječ o šik, savremenom modelu kuhinje ili tradicionalnom, kao na fotografiji, ugaoni sudoperi su idealno rješenje za male kuhinje. Većina kuhinja ugao ne koriste ni za što osim za radnu površinu, tako da ovaj mali pomak unosi osvježenje u dizajn enterijera kuhinje.

 

4. Monohromatske osnove

Skandinavci to rade najbolje; jednostavno, elegantno i uglađeno. Monohrom je u modi već neko vrijeme, ali čini se da će se zadržati i u 2014. Da biste izbjegli neprivlačni, hladni izgled kuhinje, dodajte dodatke od prirodnog drveta, koji će učiniti čuda za auru prostora. Keramičke pločice nisu dobrodošle ovdje; samo dolaze u obzir ploče od mramora, staklene ploče ili druge zidne obloge od čvrstih materijala.

 

5. Vanjske kuhinje

Vanjske kuhinje, kao na fotografiji, isprva su bile popularne u SAD - u, ali su svoju popularnost proširile i na ostale zemlje. Vrijeme je ograničavajući faktor u određenoj mjeri, ali to neće zaustaviti ovaj trend da se razvija i diljem Europe, u zemljama sa promijenjivom klimom. U kišovitim, vjetrovitim i hladnijim okruženjima, staklena vrata bi bila dobro rješenje i zaštitila bi kuhinju od vremenskih nepogoda, a u isto vrijeme omogućila njenu upotrebu. Impresivne su i glamurozne, a definitivno su ukras za svaki dom, koji sebi može priuštiti vanjsku kuhinju.

 

6. Interesantne i raznobojne keramičke pločice

Kuhinje iziskuju malo uzbuđenja i razigranosti, stoga su raznobojne keramiče pločice ovogodišnji trend. Potražite pločice zanimljivih uzoraka, u bojama i sa šarama ili egzotičnog dizajna, a ostatak kuhinje neka bude minimalistički.

 

7. Zidne lampe u kuhinji

Potražite svjetiljke koje su eksponati sami za sebe. Mi predlažemo rustikalne, metalne držače od bakra ili mesinga sa abažurom, ali ne morate se držati tradicionalnog stila. Jednostavno uskladite stil zidnih svjetiljki sa stilom vaše kuhinje. Ako imate monohromnu, minimalistički uređenu kuhinju skandinavskog dizajna, odlučite se za moderne svjetiljke, a ako imate tradicionalnu kuhinju s mnogo prirodnih tonova, koristite tradicionalne zidne lampe od mesinga.

 

8. Rasprsnuta plava

Ako ste čitali naš članak o trendovima enterijera, znat ćete da je ove godine u trendu plava i samo plava. Plava je pobjednik u 2014 i kada je riječ o kuhinjama. Ne ograničavajte se samo na jednu nijansu plave, nego kombinirajte mornarsko plavu sa nebesko plavom i tirkiznom. Svaka od njih ima svoju snagu, a ako se dobro ukombinuju, zajedno još snažnije djeluju. Potražite plave dodatke, ormariće i pločice.

 

9. Prirodni stil

Možete je voljeti ili ne, ali Ikea je revolucionirala industriju kuhinjskog dizajna. Otkada je lansirala svoj prvi asortiman, prije 25 godina, ova švedska kompanija teži ka tome da ostavi svoj pečat u industriji dizajna kuhinja. Ono što je interesantno u njihovom asortimanu jeste da oni naginju ka praktičnom i funkcionalnom, namijenjenom malim gradskim stanovima. Zidne opeke na zidu od furnira, pultovi od prirodnog drveta, a kuhinjski pribor od bakra. Iako imaju veliki utjecaj na javno mišljenje o tome što jeste a što nije u trendu, Ikea – in prirodni asortiman raste još više u 2014. Potražite pultove od prirodnog drveta ili kamena, zidove obložite opekama, te kupite ormariće od prirodnog drveta. Sve što dolazi iz prirode je dobro.

 

10. Crni kuhinjski pultovi

Ovdje je riječ o crnim pultovima od granita ili kvarca. Bilo da su sjajni ili mat, u kontrastu sa hladnom bijelom unutrašnjosti, lijepo izgledaju. To nije novi trend u dizajnu enterijera kuhinja, ali definitivno je popularan i jedan je od favorita u 2014.

 

11. Otvoreni kuhinjski elementi

Kuhinjski elementi za odlaganje posuđa praktični su i korisni, ali u 2014 godini, pojavljuje se trend otvorenih polica. Zašto skrivati dekorativno posuđe i kuhinjski pribor? I ono je dizajnersko. Sada ljudi žele ne samo pokazati svoje otmjeno posuđe, već i drugi, kvalitetni sadržaj svoje kuhinje. Ovaj trend je još mlad u industriji, ali polako se razvija i mnogi proizvođači kuhinjskog enterijera su ga prigrlili.

 

12. Raj za kuhare

Kuhinja je prvenstveno namijenjena za kuhanje. Svaka velika, impresivna kuhinja sa svim priborom, radnim površinama, ventilacijom i prikladnim aparatima je impresivna, a kada je osmišljena i dizajnirana na pravi način, onda može da bude centar Vašeg doma. Zrnasto drvene radne plohe, ventilacija, kuhinjski pribor koji bi James Olivera rasplakao od sreće je ono što se traži u 2014. Ili sve ili ništa – moto je ovogodišnjeg kuhinjskog dizajna.

Savjet: pokušajte njegovati kulinarstvo, kako biste izbjegli da se osramotite.

 

13. Bakar sa stavom

Kao što smo već rekli, metali u kuhinjskim enterijerima postaju sve popularniji, a naročito bakar. Bakreni dodaci, bakreno posuđe, neobične bakrene kuhinjske nape, ove godine su u trendu. Prava magija su ručno rađene kuhinjske nape po mjeri. Bakar je poželjan u dizajnu enterijera vašeg doma, ali kuhinja je mjesto gdje se bakar ističe u svom punom sjaju.

Izvor