Centralna pozicija u svakoj prostoriji s pravom pripada tepihu. Pored topline koju unosi, tepih ujedno definiše i središnju oblast uređenja enterijera.

 

 

 

 

 

......................................................

Prostrani i hladni podovi često su put do sterilnog i hladnog doma. Čak i najmanja staza, ćilim, prostirka ili tepih mogu u enterijer unijeti osjećaj topline i dobrodošlice.

Estetika prostora

Tepih je upravo taj element koji snažno utječe na estetiku prostora. Bilo da se biraju njegove tradicionalne ili savremene varijacije, stilovi se često i intenzivno prožimaju, te neka utvrđena pravila skoro i da ne postoje. Sve se češće sreću tradicinalno tkani tepisi sa modernim namještajem u svijetlim nijansama, što je ‘do jučer’ bilo nezamislivo.

Elegantni namještaj se danas intenzivno kombinuje sa modernim tepisima različitih tonova, struktura i šara. Savremene tehnologije omogućuju njihovo lakše održavanje i veću otpornost na gubljenje boje.

Zbog svega navedenog kupovini tepiha ne treba prilaziti olako.

Širok spektar boja i veličina

Tepih će izgledati najbolje ukoliko se postavi na odgovarajući pod. Kombinacija poda i tepiha jedna je od najvažnijih u uređenju enterijera i neophodno je da ova dekorativna simbioza bude pravilno usklađena.

Laminat, pločice, parket, brodski pod, mermer, bambus, ... izbora je zaista mnogo i pri kombinovanju treba biti pažljiv.

Veličinu i oblik tepiha važno je posmatrati u kontekstu veličine prostorije, materijalizacije i boja ostalih prisutnih elemenata. Izbor je kvalitetan ukoliko se obrasci namještaja i tepiha međusobno ne ‘sudaraju’, a odabir neutralnije strukture jednog elementa u odnosu na drugi i obratno, trenutno predstavlja najefektnije rješenje. Za što bolje rezultate, pri kombinovanju tepiha i podloga, u obzir uzmite i zidne umjetnine, ali i strukturu ostatka enterijera.

Izvori fotografija:

http://www.decoist.comhttp://decordots.com, http://www.spotlight.com.au, http://www.trendir.com