Ljubitelji mora, okeana, ljepote plavetnila i svježine u toku cijele godine mogu da zadrže ovaj osjećaj u svom stanu. To nije samo plava boja, to je i mnoštvo detalja koji dom čine prozračnijim i ljepšim mjestom za život.

Okean je velika inspiracija oduvijek. Od umjetnika nekada, do dizajnera danas – moćna prostranstva prekrivena vodom i valovima istovremeno uzbuđuju i smiruju mnoge. Upravo je to jedan od razloga što mnogi svjetski dizajneri u uređenju enterijera pokušavaju da sa pravim paletama boja i odgovarajućim detaljima dočaraju osjećaj prisutnosti okeana u stanovima širom svijeta.

 

 

Forma i ljepota detalja

Ono što podrazumjeva detalje vezane za okean i morske dubine jesu svakako školjke.

Školjke kao svijećnjaci ili vaze ukrašene njima, potom kutijice za nakit, raznorazni oblici poput srca od sitnih školjki i predmeti kao što su makete brodova čine dom osvježenim prostorom. Postoji mnoštvo aspekata na kojih je moguće fokusirati se, ali onaj najvažniji jeste svakako vođenje ličnim osjećajem.

Često se ovi detalji donose sa odmora, kao uspomene na posjećene prostore, te se može reći da se tako spaja ugodno sa korisnim.

 

Šema boja i akcenti

Sve nijanse plave u kombinaciji sa bijelom ili nekim tamnijim tonovima mogu da proizvedu efekat okeana.

Ovo je najsigurniji način da „aqua" momenti zablistaju u punom sjaju. Veliki kontrasti plavo-bijelo mogu da budu upotpunjeni i ornamentima poput talasa, koralnih grebena, morskih algi, stijena i sl.

Akcenti u vidu posuđa, čajnika, zavjesa, lustera, tepiha ili jastučića sa morskim detaljima, nezaobilazni su ukoliko se slijedi ovaj stil.

Tapete i fototapete u spavaćoj ili dječijoj sobi dozvaće okean lako i jednostavno, te se ovaj stil preporučuje posebno za sobe dječaka, koji će biti oduševljeni enterijerom mornara, pirata ili tragača za blagom.

 

Svježa vibracija prostora

Svježa i lijepa vibracija koju u dom unosi okean posebno je bliska prostorima koji su i sami u blizini okeana.

Međutim, podjednako je važno, odlučujući se za ovaj korak, isprobati detalje u jednoj prostoriji, te naknadno odlučiti o proširenju stila na ostatak enterijera.