Ako želite novu paletu boja za proljeće, poslušajte savjet dizajnera i u svoj dom unesite nijanse ljubičaste. Oni smatraju da je ova paleta idealna ekspresija sezone. Ona u vaš dom unosi sofisticiranost, razdraganost i stil.

Bilo da se odlučite da obojite zid u ljubičasto ili da vaš postojeći namještaj ukrasite ljubičastim detaljima, uspjet ćete oživjeti svoj prostor ovog proljeća.

 

Samo dodir

Bez obzira da li preferirate neutralni prostor ili enterijere sjajnih tonova, blistava orhideja ima moć da se ističe. Samo mala doza ove boje mijenja izgled prostora.

Dizajner enterijera Adam Hunter koristio je detalje u boji blistave orhideje, kao što su jastuci i umjetnička djela, kako bi osvježio prostor. Hunter kaže: "Ovo je idealna boja ako želite unijeti toplotu u vašu spavaću sobu".

 

Isprobajte svjetlije nijanse ljubičaste

Iskombinujte blistavu orhideju sa bijelom i bojom lavande kako biste izbjegli jak intenzitet ove boje.

Dizajner Tobi Fairley je učinio upravo to, kada je dizajnirao ovu sofisticiranu sobu za djevojčice.

 

Kombinujte zelenu nijansu mente sa orhidejom

Za spokojan životni prostor odlučite se za kombinaciju tonova zelene nijanse mente i ciklama boje.

 

Mali akcenti

Blistava orhideja je savršena boja za dekoraciju ove sezone. Ako želite da je vaš prostor u trendu, onda se skoncentrišite na male stvari.

Da biste u paletu boja svog doma uvrstili aktraktivnu boju sezone, jednostavno promijenite abažur na lampi ili postolje lampe. Ili dodajte dekorativne jastuke na vašu sofu. Kreativna kombinacija malih detalja u ovoj jarkoj nijansi, siguran je način da svoj dom ukrasite ovom odvažnom bojom, a da ne pretjerate.

 

Pokušajte prilagoditi ševron ladičar

Dajte svom običnom ladičaru smisao uz pomoć ševron uzorka u nijansama blistave orhideje, fuksije i lavande.

 

Budite mistični sa ljubičastom

Za kreiranje mističnog tamnog izgleda sa blistavom orhidejom, učinite isto što je uradio i dizajner Brian Patrick Flynn na fotografiji. Dozvolite da intenzitet roze i ljubičaste varira, a koristite crnu da razbijete dvije slične nijanse.

 

Igrajte se s bojama

Koje boje se slažu sa blistavom orhidejom? "Ovo je jedna od onih boja koje se na prvu čine teške za spariti sa drugim bojama, ali ustvari lako ju je iskombinovati" – tvrdi dizajnerica enterijera Mona Ross Berman.

Istovremeno, Berman upozorava da boja orhideje nije sklona riziku. Na fotografiji, ona se stapa sa prozračnim bijelim zidovima i hrabrim akcentima u vidu detalja.

 

Odvažite se s ljubičastom

Dizajnerka Ashlina Kaposta sugeriše da potražite zabavne načine kako biste ovu nijansu sparili sa drugim uzbudljivim nijansama. "Svjetlucavi tonovi, smaragdno zelena, tirkizna i prelijepa ljubičasta nude bezbroj mogućnosti da naglasite blistavu orhideju u Vašem prostoru" – tvrdi Kaposta.

Odvažite se sa svjetlucavim tonovima, naglašenim različitim nijansama koje služe kao odraz vaše osobnosti.

 

Savršen sklad

Ova boja godine savršeno se slaže sa jarkim tonovima, jednako kao i sa neutralnim.

Dizajnerica Mona Ross Berman ukombinovala je blistavu orhideju sa jednako snažnom narandžastom bojom u spavaćoj sobi.

"Mislim da bi se jednako dobro uklopila i sa zelenom, stvarajući šminkerski retro izgled." - kazala je Berman.

 

Ljubičasta i plave nijanse

Još jedan klasik u sparivanju sa blistavom orhidejom je mornarski uzorak – tvrdi Mona Ross Berman. Poslužite se idejom dizajnerice Emilly Henderson.

Ona je kombinirala bijele zidove sa tirkiznom i presvlake u mornarskom stilu sa veselim akcentima blistave orhideje u ovoj dnevnoj sobi.

 

Naglašavanje žutom

Dok su tkanine i detalji najbolji način da dodate malu dozu blistave orhideje, možete ukrasiti vaš dom na način da stavite tapete u nijansama ljubičaste.

Izaberite tapete koje obuhvataju ljubičastu u svom uzorku, a s druge strane sadrže i žutu boju.

 

Dopunske boje

Žuta se dobro dopunjuje sa ljubičastom iz razloga jer je ona suprotna ljubičastoj u spektru boja.

Potražite hrabre nijanse žute poput šafrana ili senfa i sparite ih sa rozo – ljubičastim tonovima. U ovom dnevnom boravku, koji je dizajnirala Mariah O'Brian, jedan detalj blistave orhideje i jedan žuti detalj, preobražavaju ovaj neutralni prostor.

 

Neočekivane kombinacije

Kombiniranje boja stvara neočekivana osvježenja prostora, i to bez pretjerivanja. Ljubičasti tonovi imaju tendenciju da izlaze iz mode i da se opet vraćaju.

O ljubičastim nijasama ne možemo misliti samo kao o umirujućim tonovima, već kao i o kraljevskoj boji. Uvijek je trebamo razmatrati kao boju za detalje kojima naglašavamo prostor.

 

Divlja orhideja

Iako orhideja može biti umirujuća, ipak u sebi sadrži i mrvu crvene, koja unosi razigranost i sjaj u ljubičastu boju.

Ako razmišljate kako da ublažite nijanse u vašem prostoru, pokušajte sa tapetama koje sadrže blistavu orhideju i druge komplementarne boje.

 

Obojite zidove

Ovo vam može zvučati isuviše odvažno, ali postoji mnogo prednosti ako obojite zidove u ovu intenzivnu boju. Zidovi ove boje najbolje izgledaju u oskudno uređenoj sobi.

Alternativa je tapeta na jednom zidu sa istim gustim uzorkom, koja će dati dramatičan izgled i koja će se uklopiti sa drugim bojama.

 

Ovladajte nijansama

Dizajnerica enterijera Angie Hranowsky je majstor za ukrašavanje nijansama ljubičaste, a ni blistava orhideja nije izuzetak.

"U mom privatnom dnevnom boravku odlučila sam da se zabavim prekrivanjem starinske sofe i biranjem zavjesa u boji blistave orhideje." – izjavila je Hranowsky, te nadalje tvrdi: "Volim svoje komade namještaja u boji blistave orhideje, a moja me velika sofa čini sretnom svaki dan kada dođem kući."

Angie Hranowsky koristi snažne boje kako bi unijela pozitivnu energiju i osjećaj avanture u svoj dom.

 

Novo i neutralno

"Oduvijek sam koristila nijanse ljubičaste u svom radu" – kaže dizajnerica Angie Hranowsky.

Koristim ih na isti način kao što drugi koriste smeđu i sivu. Ponekad ih koristim kao boju za detalje, a ponekad na zidovima, za pozadinu prostora.

 

Birajte pastelno

Pastelna verzija blistave orhideje pruža mnogo više mogućnosti i omogućava veću fleksibilnost u prostoru.

U trpezariji, koju je dizajnirala Angie Hranowsky, mekše nijanse ljubičaste se ističu.

 

Snaga ljubičaste

Blistava orhideja donosi kreativnu energiju u sobu, prizivajući pozitivne misli i osjećanja.

Ona proizilazi iz ljubičaste porodice, koja je povezana sa misticizmom i magičnim mislima. Ona otvara mogućnosti u prostoru.

 

Blistave sobe

Za prostorije gdje blistava orhideja preuzima sva četiri zida, najbolje je držati se jednog ili dva detalja koji se slažu sa zidovima.

Druga opcija je, ako boja orhideje prekriva samo jedan zid, onda se može kombinirati sa namještajem i dodacima u komplementarnim bojama. Svježe cvijeće i uokvirena umjetnička djela su najbolji dodaci za ovu sobu.

Izvor