Sa prvim pupoljcima i mirisima toplijeg povjetarca, svakog se proljeća neminovno vraća želja da se domu iznova udahne svježina i nova energija.

Krečenja, renoviranja, izmjene namještaja – najčešće se vezuju za nov početak proljetne sezone. April kao poseban, inspiriše bojama, detaljima, biljkama i suncem.

 

Svjetlost u domu

Dovođenje drage nam svjetlosti u dom sa proljeća obično počinje mijenjanjem zavjesa - vedrijih dezena i laganijih materijala. Sklanjanje teških i tamnih draperija nekako dolazi samo po sebi, kao da se podrazumijeva, te i ovog proljeća neka to budu pastelne nijanse, koje uvijek mogu biti u drugačijim tonovima, iste – a opet potpuno drugačije.




Namještaj u bojama aprila

Kako boje imaju snažan utjecaj na raspoloženje, jedan komad namještaja u bilo kojoj „boji aprila“ znači postizanje željene aure u stanu. Energija i vedrina lako se postižu unošenjem nebo plave ili sunce žute. To može da bude jedna prefarbana stara stolica, komoda u hodniku ili ormar, a efekti su vidljivi odmah.

 

Osvježeni detalji

Nove presvlake za jastuke, vazna, stolnjak ili dvije nove šolje za kafu u cvjetnom, razigranom dezenu i ovog proljeća lako nalaze put do domova širom svijeta. 




Predivne lukovice

Proljeće može sjajno da počne sa lukovicama zasađenim u običnu limenku. Minijaturne teglice ili šarene saksije sa prvim tulipanima ili narcisima, intenziviraju prirodno osvježenje prostora. Oni skloniji romantičnom izgledu najčešće biraju keramičke posude sa šarenim motivima – prozori će se osmjehivati.

 

April na vratima

Ništa jednostavnije i ljepše od poruke dobrodošlice na vratima. Maštovite pločice sa sličicama ptičica i cvijeća izrađene ručno, sa natpisom „dobro došli“ uljepšat će jedan dan izrade i svaki dan ulaska u dom. Kako mašti nema granice, boje, materijali, ukrasi i oblici neka budu inspirisani omiljenim proljetnim mjesecom – varijanti je pregršt.