Čista i elegantna staklena kocka koja se nalazi u šumi Oliverbridge u Njujorku u suštini predstavlja jedinstvenu školsku biblioteku. U jednoj ovakvoj biblioteci mnogo se bolje pamti i produktivnije uči, kako navode stručnjaci.

 .............................................................................................................................................

Upravo je to bio razlog da arhitekti poznatog studija Gluck prostor za učenje i čitanje smjeste u srce prirode i zelenila. Ova namjenska građevina ne samo da potpuno odgovara svrsi, nego je i svojevrstan raj za one koji vole da čitaju u miru i tišini.

Struktura građevine predstavlja dvostruki karakter: donji dio je potpuno zatvoren i u njemu se nalazi arhiva i sortirane knjige. Gornji dio, sav izgrađen od stakla, sa prozorima koji se pomijeraju kliznim sistemima i pomičnim krovom, jeste radna zona, zona za čitanje i istraživanje.

U određenim periodima godine, posmatrajući sa vanjske strane, prozori dobijaju boju okoline. Tako su u zimu bijeli, u jesen narandžasti, a u ljeto i proljeće zeleni.

Ova relaksirajuća zona za mnoge je savršen prostor za učenje, čitanje i istraživački rad. Jednostavna i uredna, posebno namijenjena onima kojima je potreban rad u tišini.