Grimiznu turneju nastavile smo u Trogiru, najbolje sačuvanom romansko-gotičkom gradu u srednjoj Evropi, koji leži na otočiću između kopna i otoka Čiova.

Buru i minuse smo ostavile u Splitu i konačno se ugrijale u sunčanom Trogiru čija specifičnost je u kiparskom umijeću na kamenu. Zbog te ljepote i vrijednosti UNESCO je uvrstio staru gradsku jezgru u popis svjetske baštine.


Zidine iz 12. stoljeća

Najznačajniji kulturni spomenik ovog grada je trogirska katedrala. Upravo u njenoj blizini smjestio se Heritage Hotel čije zidine su napravljene u 12 stoljeću, a ostatak je nedavno renoviran i opremljen tako da dočara barok na moderan način.

Odvažni enterijer ovog boutique hotela krije 15 soba i 2 apartmana čiji dizajn potpisuje Lea Aviani.

- Trogir postaje sve važnija destinacija za turiste iz cijelog svijeta zbog blizine aerodroma i veličine njene luke - kazao nam je Miro Pavković, vlasnik Heritage hotela, naglasivši da su mu Amerikanci jedni od najdražih gostiju - nisu zahtjevni i nije im žao potrošiti novac.

 

Stoljetna palača

Samo nekoliko stotina metara dalje, preko kamenog mosta koji vodi na otok Čiovo, nalazi se još jedan hotel čije zidine su pod zaštitom UNESCO-a. Hotel Bifora Heritage smješten je u stoljetnoj palači koju je još u 13 stoljeću izgradila plemićka porodica Dragazzo. Ime Bifora je dobio po tipu prozorskog okna okomito podijeljenog na dva jednaka dijela.

 
U saradnji sa vlasnikom hotela dizajnerica enterijera Ana Peršin Stipoljev kreirala je minimalistički namještaj koji su izradile hrvatske kompanije. Pri uređenju su korišteni prirodni materijali u neutralnim tonovima kako bi naglasak ostao na kamenu. Zanimljivo je da su u ovaj hotel postavljeni moderni VELUX krovni prozori, kako bi posjetioci tokom svog boravka mogli uživati u pogledu na zvjezdano nebo. 

I mi smo uživale u Trogiru, što zbog ljepote ovog istorijskog grada gdje je šetnja poput putovanja u prošlost, u vrijeme Grka, Rimljana i Mlečana, što zbog odličnog smještaja u potkrovnom apartmanu Vile Lučica.  

***  

Pratite nas na društvenim mrežama FacebookTwitterInstagram uz hashtag #GrimiznaKugla i budite među prvima koji će saznati koji se to ugostiteljski objekti bore za šestu Grimiznu kuglu. Na taj način ćete povećati šanse za osvajanje vrijednih vaučera njenih učesnika.