DOMOTEX Hannover je jedna od najvažnijih profesionalno organizovanih izložbi u Njemačkoj koja diktira trendove u sferi tekstila, tepiha i podova. 

Predstavljamo vam kompanije i brandove koji su dobili nagrade za dizajn, postavili buduće trendove i osvojili žiri i javnost. U kategoriji za najbolji savremeni dizajn, među nagrađenim dizajnerima je i Hossein Rezvani.

Prilikom kreiranja tepiha Rezvani je koristio svilu boje bakra kako bi naglasio prirodnu boje vune, stvarajući apstraktne forme i nevjerovatne trodimenzionalne efekte.

Crystallize – Ice iz Creative Matters-a pronašao je inspiraciju iz uzoraka mraza koji prekrivaju prozore zimi i napravio ovo umjetničko djelo od tibetanske vune i kineske svile.

U posljednje vrijeme sve više i više tepisi privlače našu pažnju kao umjetničke slike ili vrijedna umjetnička djela. Ovu tendenciju najbolje ilustrira pobjednik sajma Art Resources, koji nam je predstavio prirodni krajolik sastavljen od dramatično crne, zlatno žute i sive, prožet vunom, svilom i pamukom. 

Origami by Ayka Dizajn predstavlja tepih koji prikazuje iznijansiran portret protkan svilom i tibetanskim resama dizajnera K. Michelle Evans-a.

Nakon nevjerojatne zbirke tepiha inspirisane istočnim tradicijama, dizajneri iz Studija Brieditis & Evans iznenadili su nas i pokazali novu kolekciju inspirisanu tradicionalnim švedskim "Röllakan" tepisima. Kasuri prostirke su sjajan primjer prostirki koje nam pokazuju kako nešto ekološki i socijalno održivo može biti moderno i trendi. 

Švedske dizajnerice Katarina Evans i Katarina Brieditis nude inovativno putovanje kroz tradicionalne ručno rađene prostirke od starih i odbačenih majica.

Studio Brieditis & Evans prikazuje neobičan tepih koji "teče" kroz sobu, a napravljen je od recikliranih tkanina u crno-bijeloj tehnici.

U spavaćoj sobi tepih je ukras i ima vodeću ulogu u stvaranju pretpostavke estetske udobnosti. Takav je slučaj i sa dizajnerima spavaće sobe Rug Starsa, koji nam nude ovaj prekrasni tepih u vrlo modernom tamnom tonalitetu.

Na kraju, možemo rezimirati da će sezona 2016-2017 tepiha biti inspirisana pastelnim tonovima, oblicima inspirisanih prirodom i umjetničkim portretima. Kontrast i crno-bijeli uzorci osvojit će nas svojom izražajnom prirodom. 

Moderne interpretacije perzijskih tepiha sa novim kombinacijama boja i motiva bit će odličan izbor za one koji vole klasiku, a za one u trendu pružena je prilika da sami odaberu fotografiju koja će krasiti njhov tepih.

Izvor: Interiorzine.com