Nastavljamo da vas upoznajemo sa članovima tima Enterijer.ba i sa stilovima koje oni preferiraju. U ličnijoj priči o njihovim domovima upoznajte se sa Igorom, Adnom, Lanom i Aminom.

..................................................................................

 

 

 

Često se mora razdvojiti privatno i profesionalno kada je u pitanju ukus i dekoracija. To najbolje znaju arhitekti i dizajneri koji treba da razumiju klijente i da prihvate njihove želje i zahtjeve pri svakom novom projektu. Koliko se suštinski razlikuju stilovi ličnog uređenja doma i poslovni zadaci članova našeg tima ili se oni neminovno negdje prepliću?

Igor Kuvač, d.i.a

Regionalni menadžer, kolumnista, stručni saradnik “Pitajte - odgovaramo”






Ova fotografija kaljeve peći u ahromatskoj atmosferi malog kutka jednog prostora, savršeno ilustruje moj lični stil između hladnog minimalizma i romantične topline. Izraz je stalnog stanja neodlučnosti između obilja mogućnosti, ali i izraz redukcije elemenata pri svođenju na ličnu suštinu stvari koja je jedino važna i kojoj težim. Konačno predstavlja trenutnu potrebu ličnog prostora u kontinuiranom procesu uređenja.















Amina Prašo, d.i.a

Stručna saradnica “Pitajte - odgovaramo”

 

 

 

Komad namještaja koji bih definitivno voljela imati u svojoj kući, je kuhinja “Z. Island” dizajnirana od strane poznate arhitektice Zahe Hadid. To je baš ono što treba ženama koje su poslovne, zabavne, ali i domaćice. Svi znamo da žene mogu raditi više stvari u isto vrijeme i bilo bi lijepo dok kuham da mogu ujedno i provjeravati svoj e-mail, čitati recepte, gledati TV, slušati muziku itd. To sve ova kuhinja pruža svojim inovativnim funkcijama: touch-screen kontrolna tabla, USB portovi, MP3 plejer, LED ekran i DVD plejer. Super je maštati o takvim stvarima, ali ko zna, možda i ta kuhinja jednog dana uđe u široku upotrebu.




Lana Barać, d.i.a

Stručna saradnica “Pitajte - odgovaramo”






Komad namještaja koji mi prvi pada na pamet kada razmišljam o uređenju savršenog prostora za život, jeste definitivno sofa Marca Newsona koja se pojavljuje u Madonninom spotu "Rain". Uprkos činjenici da svojom sjajnom metalnom materijalizacijom sa zakivcima te fluidnim oblikom može navesti na misao da se radi o dijelu aviona prije nego o komadu namještaja - vjerovatno mnogima djeluje i neudobno, ipak atmosfera iz spota navela me na pomisao da se radi o savršenom mjestu za slušanje muzike ili čitanje knjige. Ukoliko svojom udobnošću ne bi zadovoljila moje kriterije, ipak bi to bio savršen skulpturalni komad namještaja u jednom enterijeru :).








Adna Ahmedić, d.i.a

Stručna saradnica “Pitajte - odgovaramo”

 

 

 

Neke stvari su bezvremenske! Definitivno, jedna od najdražih i najtačnijih fraza koju znam. Gerrit Thomas Rietveld, avangardni arhitekta, rođen krajem prošlog stoljeća u Holandiji, dokazuje nam to svojim dizajnom. Stolica „ZIG ZAG“, dizajnirana 1934. godine, istorijski je komad namještaja o kojem sam maštala i željela da mi dođe kao ispitno pitanje dok sam studirala. Znala sam sve vezano za nju - materijal, dimenzije, spojeve, Rietveldovu biografiju (poznatu i manje poznatu), proizvođača, neuspjele kopije. Jednostavna, ravnih linija, nenametljiva, a opet unikatna svojom nenametljivošću i jedinstvenim dizajnom. Neki su je nazivali dječijom igračkom, drugi skulpturom, a ja je zovem svojom željom. „Realnost je surova!“- druga veoma tačna fraza koja mi onemogućava da postanem ponosni vlasnik ove „igračke“.

Malo slobodnog vremena, neophodni alat i mašta poslužit će mi da napravim vlastiti primjerak, dok realnost ne postane malo manje surova. Ja nju nazivam - „ZIG ZAG“ ŽELJA.


Izvor fotografija


www.dezeen.com
www.vi.sualize.us
www.luxist.com
www.bonoluxat.com