Više od 50 godina američki institut "Pantone Color" inspiriše profesionalce u dizajnu na kreativnu upotrebu boja i istraživanje kolorita. Tradicionalno, Institut najavljuje boju koja će obilježiti svaku godinu. 

Za 2016, prvi put u istoriji, izabrane su dvije – rozenkvarc (rose quartz) i plava nijansa koja asocira na spokoj (serenity). Ovo nije samo obična kombinacija pastelnih boja, ona evocira mnoge stilove: 80te, kosmičke trendove, svijet japanske mange, ... Boje su simbolično odabrane kao kontrast turbulentnoj stvarnosti, jer pružaju osjećaj spokoja i suosjećanja.

 

Na koji način se vrši odabir boja? 

Procedura izbora boje godine je interesantna. Dva puta godišnje u nekoj od evropskih prijestolnica održavaju se tajni sastanci, na kojima se okupljaju predstavnici grupa koje se bave kolor standardima u različitim državama. Predmet dvodnevnih prezentacija i debata je “duh vremena” – aktuelni događaji i dominantno raspoloženje u svijetu, koje boja treba da reprezentuje, ublaži, dovede u ravnotežu … Vjera u značaj boja i njihov kapacitet da utječu na atmosferu i osjećanja ljudi je u osnovi, pa se izboru pristupa veoma studiozno.

Boje su, kako objašnjavaju u kompaniji, uvijek bile način da kultura izrazi stavove i emocije jednog vremena, čime su se vodili od ranih šezdesetih godina prošlog vijeka, kada su prvi put birali boju godine.

 

Zašto baš rozenkvarc i svijetloplava?

Rozenkvarc, ili ružičasti kvarc, je boja istoimenog kristala, koja, kako u Pantone-u kažu, “podstiče suosjećanje, staloženost i pribranost”.

Svijetloplava nijansa, koja u Pantone klasifikaciji i zvanično nosi naziv spokoj, je “bez težine, prozračna kao nebesko prostranstvo, donosi osjećaj predaha i odmora, čak i u turbulentnim vremenima”.

Boje za 2016. godinu značajno se razlikuju od prethodnih po tome što su nježni pasteli. Prva asocijacija su bebe i tradicionalna oprema za novorođenčad u roze ili plavoj boji. Kompanija negira bilo kakvu vezu i njeni predstavnici navode upravo suprotno – vrijeme je da se ove percepcije dovedu u pitanje, od najranijeg uzrasta. 

Rodna ravnopravnost, komunikacija, originalnost, komfor i udobnost, upotreba boje kao sredstva ličnog izražavanja… tendencije su koje karakterišu nove digitalne generacije, spremne da u ovoj godini ponesu rozu i svijetloplavu.

Bilo da se opredijelite za privlačnu rozenkvarc ili umirujuću prozračno plavu boju, ili čak obje, možete kreirati elegantan i moderan prostor, a mi vam donosimo nekoliko efikasnih načina da to učinite.

 

Rozenkvarc daje mekoću, stil i polet enterijerima

U nastavku su enterijeri koji su ružičastu boju podigli na novi nivo, od dekorativnih detalja u ovoj nijansi do soba koje imaju potpuni “la vie en rose” efekat. U svakom slučaju ružičasta boja nije namijenjena samo sobama za djevojčice, ona može dati mekoću, stil i polet enterijerima za odrasle. Uostalom, uvjerite se i sami.

 

Inspiracija za spokojnu, svijetloplavu boju

Za razliku od rozenkvarc boje, svijetloplava nije izazvala toliko interesovanja. Vrlo je teško pronaći enterijere sa ovom specifičnom nijansom boje. Ipak, uspjeli smo odabrati one koji izgledaju privlačno i mogu poslužiti kao inspiracija.