Ako ste odlučili osvježiti svoj dom novim bojama i želite sami obaviti posao, krečenje kuće može biti ugodan i kreativan zadatak. Samo s nekoliko korisnih savjeta i pravilnim pristupom, možete postići profesionalne rezultate.

krecenje

U ovom članku pružit ćemo vam vodič kako samostalno okrečiti kuću i stvoriti svježinu i ljepotu u svakoj prostoriji.

Priprema prostora

Prije nego što započnete s krečenjem, važno je temeljito pripremiti prostor. To uključuje uklanjanje namještaja ili prekrivanje plastičnim folijama. Također, uklonite slike, ukrase i sve što smeta radu. Zaštitite podove postavljanjem zaštitnih kartona ili platna.

Priprema zidova

Provjerite stanje zidova prije krečenja. Popravite sve pukotine, rupe ili neravnine upotrebom gipsa ili kitova za zidove. Zatim lagano obrusite površine pomoću brusnog papira kako biste uklonili neravnine i osigurali glatku podlogu za boju.

Odabir boje

Odaberite boju koja će odgovarati vašem stilu i ambijentu prostora. Razmislite o svjetlim, tamnim ili pastelnim nijansama, ovisno o atmosferi koju želite postići. Također, odaberite boju koja je otporna na mrlje i lako se čisti, posebno za prostorije poput kuhinje ili dnevnog boravka.

Zaštitite rubove

Prije nanošenja boje, koristite traku za maskiranje kako biste zaštitili rubove zidova, stropova, prozora i vrata od neželjenih mrlja boje. Ovo je važan korak koji će vam pomoći u postizanju čistog i profesionalnog izgleda.

Priprema boje

Slijedite upute proizvođača za pripremu boje. Miješajte boju temeljito kako biste postigli ujednačenost nijanse. Također, pripremite kantu ili posudu za boju i valjak koji će vam olakšati nanošenje boje.

Nanošenje boje

Počnite s nanošenjem boje na rubove zidova koristeći četku. Pažljivo i precizno obojite rubove pored trake za maskiranje. Nakon toga, koristite valjak za nanošenje boje na preostale površine zida. Nanesite boju ravnomjernim potezima, krećući se s vrha prema dnu zida. Pripazite na ravnomjernost i izbjegavajte prekomjerno nanošenje boje.

Drugi sloj

Nakon što se prvi sloj boje osuši, pregledajte rezultate. Ako primijetite da je potrebno dodatno prekriti ili ispraviti nepravilnosti, možete nanijeti drugi sloj boje. Drugi sloj će osigurati bogatiju i ujednačeniju boju.

Završni dodiri

Kada se boja potpuno osuši, uklonite traku za maskiranje pažljivo kako biste izbjegli oštećenje svježe obojanih površina. Vratite namještaj i ukrase na svoja mjesta. Prostoriju možete dodatno obogatiti novim zavjesama, tepisima ili dekorativnim elementima koji će upotpuniti novi izgled.

Krečenje kuće može biti zadovoljavajući projekt koji vam omogućuje da unesete svježinu i promjene u vaš dom. Slijedeći korake u ovom vodiču, možete postići profesionalne rezultate i uživati ​​u novom izgledu vaših prostorija. Samo se pobrinite da pravilno pripremite prostor, odaberete kvalitetnu boju i koristite pravilne tehnike nanošenja boje. Sada je vrijeme da preuzmete četku i valjak te se upustite u kreiranje prekrasnih zidova koji će oživjeti vaš dom.