Ako ste među onima koji su spremni zasukati rukave i samostalno se upustiti u adaptaciju doma, pripazite na greške koje bi vam mogle otežati ovaj projekt.

renoviranje

Bez obzira želite li zamijeniti nekoliko sijalica ili pak planirate veći projekt renoviranja doma, vjerovatno ćete se zaputiti prema velikim prodavnicama građevinskog materijala. Prodavnica za kućne potrepštine olakšala je, a ponekad i pojeftinila dobijanje pravih alata, potrošnog materijala, uređaja i opreme u trenucima kada ih trebate. Ali čak i ako ste profesionalac kada je u pitanju popravljanje i uređenje doma, možda u takvim prodavnicama kupujete na krivi način.

Evo najčešćih grešaka koje ljudi prave kupujući u velikim prodavnicama građevinskog materijala.

Kupujete alate umjesto da ih iznajmljujete

Mnogi se prilikom renoviranja doma susreću sa situacijom da pri samom kraju posla otkriju kako im nedostaje neki aparat, brusilica ili drugi komad alata koji nemaju u garaži ili šupi. Možda takav alat nemaju ni vaši rođaci ili prijatelji. No prije nego što premašite proračun i kupite nešto što više nikad nećete koristiti, provjerite može li se u prodavnici umjesto kupovine, takav alat uzeti u najam.

Zahvaljujući takvom programu, u pojedinim prodavnicama kupci mogu posuditi sve, od industrijskog aparata za čišćenje tepiha do motorne pile, kombija, kamiona ili čak teških strojeva. Oprema se može unajmiti po satu ili dnevnoj tarifi, što je i dalje samo djelić cijene koju biste trebali platiti u slučaju da kupujete takav aparat.

Ako mislite da to nije rješenje, razmislite o kupovini polovnih aparata i alata po znatno nižoj cijeni.

Ne obraćate pažnju na cijene

Veliki trgovci često koriste žute naljepnice za proizvode koji su na sniženju, no ponekad se u velikoj količini artikala izgube i oni koji su na trajnom popustu, privremenoj sedmičnoj akciji i sličnim popustima. Uporedite i provjerite cijene u drugim sličnim prodavnicama prije nego što odlučite kupiti artikl.

Ne koristite dnevnu uštedu

Postoje situacije u kojima vam artikl treba odmah, no ako planirate uređenje doma, možda je mudrije malo pričekati. Naime, u većim trgovinama nude različite proizvode na dnevnim akcijama, pa nešto što vam treba sutra može biti znatno jeftinije. To se posebno odnosi na online kupovinu, pa svakako pripremite popis potrebnih artikala i sedmicama prije početka radova pratite stranice trgovina u kojima planirate kupovinu.

Ne pregovarate za popust

Svako voli dobiti dobru ponudu, čak i ako niste posebno štedljiv kupac. Nažalost, iako je praktičnost velikih trgovina na neki način olakšala iskustvo kupovine, također je otežala izbor za bolju cijenu pod određenim okolnostima. Ali za kupce koji znaju, možda biste mogli dobiti popust na konačnom računu ako znate kako postaviti prava pitanja. Naime, pojedini trgovci mogu vam dati popust za artikle s malim oštećenjem ili kupovinu izložbenih artikala.

Ne koristite prednost pravila povrata

Bez obzira na to jeste li u trgovini odlučili o tome šta kupiti ili su se vaše potrebe jednostavno promijenile, treba znati da pojedini trgovci nude povrat novca ili pak kupovinu drugih artikala u istom iznosu za vraćenu robu. Provjerite šta se od artikala koje ste kupili može vratiti i u kakvom stanju - treba li biti u originalnom pakovanju ili ne. To može biti značajna ušteda ako, naprimjer, vraćate više paketa keramičkih pločica koje niste potrošili, cement ili pak namještaj koji vam ne može stati u prostor u kojem ste ga zamislili. Stoga je najvažnije nakon svake kupovine čuvati račun.