Koncept sađenja biljaka “naopako“ unutar životnog prostora postoji još od osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je vrtlarica Kathi Lael Morris počela saditi paprike i paradajz na ovakav način. Ideja se pokazala iznimno uspješnom te se počela upotrebljavati širom svijeta.

Ova inovacija ne mora biti upotrijebljena isključivo za voće ili povrće – naopaka sadnja ukrasnog bilja ili cvijeća može biti zanimljiv i razigran detalj u vašem domu. Idealno je rješenje za ljude koji žive u stanovima ili kućama manje kvadrature jer na ovaj način mogu uklopiti biljke u dom, bez zauzimanja prijeko potrebnog životnog prostora.

Postoje već gotovi mehanizmi za “naopaku” sadnju, ali možete ih izraditi i sami i to relativno jednostavno. U nastavku pročitajte kako.

Materijal:

  • Plastična tegla
  • Konopac
  • Spužvasti materijal (npr. filter od klima uređaja) koji je vodopropusan
  • Biljka

Alat:

  • Bušilica
  • Skalpel
  • Makaze

 

Napravite rupu u tegli

Budući da će vam tegla visiti naopako, biljku ćete posaditi preko dna lonca, umjesto vrha. Kako bi  stvorili mjesto za biljku, pomoću bušilice s posebnim nastavkom ili s nekim drugim alatom izbušite rupu. Tijekom rezanja plastike koristite zaštitne naočale.

 

Izrežite materijal

Stavite teglu na spužvasti materijal i pomoću skalpela izrežite krug veličine dna tegle. Preklopite izrezani materijal u stožac i izrežite vrh makazama kako biste napravili rupu u sredini kruga. Zatim napravite rez na polumjeru kruga. Vaš materijal trebao bi izgledati poput krofne s crtom koja ide kroz jednu stranu.

 

Izbušite rupe za konopac

Izbušite dvije rupice na suprotnim stranama lonca pomoću bušilice. Provucite jedan kraj konopca kroz rupu od vanjske i unutarnje strane i zavežite čvor kako biste ga učvrstili. Ponovite s drugom stranom. Možete koristiti jedan kontinuirani komad užeta ili dva pojedinačna komada, ovisno o tome kako želite objesiti teglu.

 

Stavite biljku 

Izvadite biljku iz tegle u kojoj je bila prije i pažljivo očistite zemlju oko korijena kako biste ju mogli provući kroz rupu na dnu tegle koju ste izbušili. Stavite dio biljke s korijenom u rupu te s gornjeg otvora tegle stavite izrezani spužvasti materijal oko korijena biljke i pritisnite ga na dno tegle kako biste spriječili da se zemlja prosipa. Dodajte još zemlje i objesite na željeno mjesto.