Enterijer uređen modernim japanskim stilom temelji se na tradicionalnim postulatima harmoničnog doma, čistih linija i otvorenih etaža.

...............................................................................................................................................

Japanci su jedni od onih koji umiju da od malog prostora naprave funkcionalan i neopterećujući dizajn, prilagodiv cijeloj porodici.

 

Minimalistička filozofija

Japanski stil uređenja veoma je utjecajan stil u modernoj arhitekturi. Osnova minimalizma se prema mnogima temelji upravo na zen enterijerima Japana. Japanski stil podrazumijeva prirodnost, materijale koji su u simbiozi sa samim čovjekom, odnosno koji su razgradivi i prisutni u okruženju.

Istočnjačka civilizacija nije bježala od tonova koji su upečatljivi, ali za najpopularnije itekako važe sve nijanse neutralne palete koje oslobađaju um i opuštaju tijelo.

 

Pročišćeni prostori

U zapadnjačkoj civilizaciji tendencija da se komadi namještaja približavaju jedni drugima u suprotnosti je sa istočnjačkom.

Zidovi koji ne remete poglede i otvoreni prostori koji „grle" eksterijer, osnova su u planiranju enterijera karakterističnog za Japan.

Prostor koji nije ispunjen skučenim kompozicijama automatski izgleda „laganiji" i to je suština jednostavne pročišćenosti japanskog doma.

Prostirke od tatami ili bambusovog drveta ili pregrade od tradicionalnog rižinog papira, a koje se koriste za razdvajanje prostorija, neki su od tradicionalnih elemenata u uređenju stana japanskim stilom.

Ove dekorativne ideje mogu lako da tranformišu postojeći stil u sasvim novu dimenziju.

 

Prirodno ujedinjeno sa arhitekturom

Japanci rado koriste i staklo, kao minimalno ograničenje u poveznici sa vrtom i spoljašnjošću. Mogućnost da dom ima klizna vrata koja vode direktno ka zelenilu dvorišta prednost je po mišljenju japanskih arhitekata. Jednostavne, horizontalne linije i fraza „manje je više" u suštini daju osnovne okvire japanskom stilu.

Za Japance dom je oaza mira i harmonije, estetike koja je podređena odmoru i nadahnućima.

Izvori fotografija