Bijela, kao i druge svijetle boje pastelnih nijansi s pokojim jarkim detaljem doprinose da prostor izgleda veće, više i svjetlije. Idealan namještaj je onaj izrađen po mjeri čije linije prate kosine u prostoru.

potkrovlje2

Potkrovlja više nisu kao prije, mračna i tamna. Sada od njih možete napraviti idilični stambeni prostor koji je po mnogim stvarima jedinstven i poseban. Pri uređenju potkrovlja izrazito je posebna visina i određeni nagibi krova koji se ne mogu dobiti u prostorima s ravnim stropovima. Potkrovlja mnogi vole i zbog krovnih prozora koji omogućuju više osvijetljenosti od onih klasičnih.

Ovakav prostor zbog svojih jedinstvenosti atraktivan je čak i bez namještaja. No ako planirate kupovinu doma u potkrovlju ili ga uređujete pripazite da nemate samo krovne prozore koji gledaju samo u nebo jer će oni s vremenom postati dosadni. Život u potkrovlju ima poseban šarm i šteta je da ga koristite samo za odlaganje viška stvari.

Evo što sve morate znati prije nego krenete u uređenje potkrovlja u dom:

1. Uvijek krenite od krova

Posavjetujte se s arhitektom kako biste najbolje iskoristili prostor, kao i o tome kako ćete provesti sve potrebne instalacije, kao što su struja, voda, plin i drugo. Provjerite stanje krova i treba li ulagati u popravak, ako je građa dotrajala ili je možda oštećena. Uz to, treba provjeriti i toplinsku izolaciju kako vam ljeti ne bi bilo prevruće, a zimi hladno. Nikako nemojte štedjeti na kvalitetnim materijalima kako ne bi došlo do prokišnjavanja i vlage.

potkrovlje1

Također, pozovite statičara kako bi vam mogao potvrditi da podne i stropne grede mogu izdržati adaptaciju i buduću stambenu namjenu.

2. Iskoristite svaki centimetar

Kako ćete iskoristiti cijeli prostor ovisi o visini zida ispod kosih krovnih ploha. Visina stropa u konačnici određuje koju vrstu i koliko namještaja vaš novi dom zahtijeva.

Dijelove gdje je kosina najmanja dobro je iskoristiti za sofe, ugaone garniture, krevete, ugradbene police ili ormariće, radne stolove. U kupatilu na ta mjesta stavite kadu ili školjku, a u kuhinji kuhinjske ormariće.

Ako je potkrovlje visoko, možete razmisliti o prostoru na dvije etaže. U donjem dijelu neka budu prostori u kojima se najčešće susrećete i družite (npr. kuhinja, trpezarija), a na gornjoj etaži može biti kućni ured, kutak za odmor, spavaća soba ...

potkrovlje5

Ako imate visoke zidove, strm krov i u središnjoj tački visinu višu od 400 cm, moguće je napraviti galeriju koja može poslužiti kao radna soba, biblioteka ili igraonica za djecu.

Idealan namještaj je onaj izrađen po mjeri, od velikih ugradnih ormara do pomoćnih ormarića čije linije prate kosine u prostoru.

Prostor nemojte prenatrpati stvarima, a namještaj ne smije biti glomazan i nametljiv.

Imate li starinske drvene grede, obojite ih u kontrastnu boju – vizuelno ćete povećati prostor.

Odlično rješenje je i pokretni namještaj na kotačićima, npr. niske police, stolčići, komode koje možete odgurati pod kosine i potom ih lako izvući natrag.

S kliznim otvaranjem vrata i kliznim pregradnim zidovima dobit ćete više slobodnog prostora, koji će se ujedno doimati “fluidnijim“.

3. Tamne boje neka ne budu dominantne

Boje u prostoru neka budu nenametljive, kao što su bijela i nježni pastelni tonovi, kako bi se dobio dojam prozračnosti. Veliki komadi namještaja također bi trebali biti u svijetlim tonovima – bijeloj, bež ili sivoj jer će one povećati prostor i stvoriti dojam je da je više prirodnog svjetla prisutno u njemu. Također, prostor će ovako izgledati prozračnije.

Tamne boje nisu potpuno nepoželjne u potkrovlju, ali treba odustati od namjere da one budu dominantne.

potkrovlje3

Tamna boja jednog ili dijela zida bit će pravi pogodak jer će dati dubinu prostoru.

U starim kućama dobit ćete poseban efekt ako zidove, ili samo dio zida, ostavite u originalnom izdanju: kamenu, opekama, “goloj“ žbuki i slično.

Želite li tapetama prekriti sve zidove, pažljivo odaberite uzorak da ne biste “zagušili“ prostor.

4. Pregrade gdje god želite

Adaptacija potkrovlja omogućava podizanje pregradnih zidova gdje ih želite, a najbolje je koristiti suhu gradnju tj. “knauf” zidove od metalne konstrukcije i gipskartonskih ploča. Takvi zidovi su lagani i neće opteretiti stambeni prostor ispod te poremetiti statiku kuće.

Također imate mogućnost ostaviti otvoren prostor koji objedinjuje kuhinju, trpezariju i dnevni boravak bez suvišnih pregrada.