Stil i praktičnost - dvije su stvari koje krase otoman. Upotreba ovog zanimljivog komada namještaja je i način da trenutno pretvorite dnevnu sobu u stilski elegantniju prostoriju.

Otoman je, u osnovi, tapacirani stol ili sanduk. Danas ga pronalazimo u najrazličitijim oblicima i stilovima.

...........................................................................................................

 

Čvrsti tapacirani materijali, rese, šare, koža, različita platna – sve su ovo varijante u kojima se otomani danas sreću. Izgledaju veoma impozantno, te se bojom vrlo često prilagođavaju enterijeru. Umjesto klasičnog klub stolića odabrati otoman, recimo u tirkizno plavoj boji, izgleda vrlo šik.

 

Upotreba

Iako zauzimaju više mjesta od klasičnih klub-stolića, otomani vrlo često imaju i praktičnu funkciju - služe kao prostor za skladištenje. Ovo su komadi namještaja koji se najčešće naručuju po vlastitoj želji i potrebama u enterijeru, tako da se i njegove dimenzije mogu prilagoditi. Obzirom da nema prostora između nogara, kao kod klasičnih stolova, otomani mogu da djeluju mnogo veći i nefunkcionalniji, posebno u manjim stanovima.

Ipak, pravilnom upotrebom boja i oblika, otomani mogu pronaći mjesto u svakom prostoru, bez obzira na ograničenje ili stil. Otoman je tu i kao dodatni prostor za sjedenje, jer uklonite detalje, u zavisnosti od oblika može poslužiti kao tabure ili improvizovana klupa.

 

Pokretni i prilagođeni

Kako je površina otomana osjetljiva, jer se radi o materijalima koji se moraju redovno održavati, za njihovu svakodnevnu upotrebu u enterijeru preporučuju se improvizovane "tacna-ladice" . One služe da se predmeti poput vazni i detalja lijepo i smisleno poslože, kao i da šolje, čaše, zdjelice i ostale sitnice, dobiju kvalitetan oslonac.

Ugradni točkići na nogarama još jedno su odlično rješenje za enterijer u kome je, zbog skromnijeg prostora, neophodno pomjerati otoman. Na ovaj način otoman se lako može naći i u centralnoj zoni prostorije, ali i u uglu pored prozora.

 

 

 

Dekorativni i lijepi

Otomani dolaze u najrazličitijim dezenima i mogu da odgovore zahtjevima najrazličitijih stilova (u stilu kauča 70ih, minimalističke površine ili pak francuskom seoskom stilu). Pomalo nekonvencionalnog, kod nas još neprihvaćenog dizajna, otoman može da zadovolji i funkcionalnost i estetiku.

Potrebno je samo izabrati nijansu koja odgovora dekoru doma i uživati u odabranim strukturama .

 

Izvor fotografija:

Naslovna

Foto 1

Foto 2