Počeo je ramazan - najsvetiji mjesec u islamu. Muslimani vjeruju da se tada na Zemlju spušta Božija milost, da se otvaraju vrata dženneta, a džehenema zatvaraju. 

ramazan1

Budući da je ramazan ponekad zahtjevan mjesec u kojem trebate više vremena posvetiti porodici i prijateljima od zalaska do izlaska sunca, vaš dom treba na najbolji način odražavati smisao ramazana, ali i dati uvid u vaš ukus dizajna enterijera i sposobnosti dočekivanja gostiju.

Bez obzira jeste li domaćin iftara ili prigodne večere, bezbroj je načina na koje možete ukrasiti svoj trpezarijski stol za svečani ramazanski period. Od lampiona, pribora za jelo i sofri na otvorenom sa šarenim jastucima, vaš dom treba imati dodir ramazanskog dekora, spreman da ugosti vaše goste.

ramazan2

Naravno, ramazan je najvažniji mjesec za uzvraćanje, razmišljanje i post, tako da vaš kućni dekor također treba odražavati važnost mjeseca i stvoriti mirno, ugodno okruženje za uživanje vaših najmilijih.

Evo kako ukrasiti vaš dom jedinstvenim idejama.

Odaberite zlato

Za raskošni iftar, ukrasite kuću zlatnim detaljima kao kontrast plavim ili ružičastim, kako biste stvorili postavku stola kojoj će se vaši gosti diviti. Koristite ogledala, reflektirajuće površine i svjetla kako biste osvijetlili vaše zlatne detalje i stvorili poseban ambijent.

ramazan6

 

Ukrasite lampionima

Svjetla ističu svečanu atmosferu i stvaraju duhovno okruženje - savršeno za razmišljanje i intimnu postavku iftara. Stoga uvedite onoliko ukrasnih lampiona i lampica koliko želite, jer je lampion također često povezan sa svetim mjesecom.

ramazan3

 

Postavite ono najbolje

Izvadite svoj najbolji set za večeru ili kupite novi, jer je ramazan posebna prilika za uživanje i slavlje sa prijateljima i porodicom. Od cvijetnih aranžmana na stolu za ručavanje do ukrasnih tanjirića i salveta, budite kreativni sa različitim stilovima i eksperimentišite sa kontrastnim dizajnom.

ramazan4

 

Centralna ramazanska dekoracija

Napravite ramazanski ukras sa mjesecom i zvijezdama, svijećama i ukrasima koji slave sveti mjesec i u to posebno vrijeme dočekuju vašu porodicu i prijatelje u vašem domu.

ramazan9

 

Izaberite paletu boja

Ključ uspješne domaćice je planiranje i preciznost, od vašeg iftarskog menija, do pripreme hrane i rasporeda vašeg stola. Važno je sve postaviti kako treba. Dakle, odaberite paletu boja koja odgovara vašem domu i stilu i krenite s ukrašavanjem!

ramazan5

 

Vanjska postavka

Napravite postavku večere za iftar i uživajte u toplim večerima drugog dijela ramazana okruženi svojim najmilijim. Od šarenih jastuka razbacanih po podu, do lijepe vanjske rasvjete i vrtnog zelenila, organizacija iftara vani može stvoriti čarobno okruženje, savršeno za okupljanje porodice i prijatelja.

ramazan

 

Moderan i šik

Od monokromnih detalja do pribora za jelo od ružičastog zlata i raznovrsnih ukrasa za stolom, naša sljedeća ideja za ukrašavanje tokom ramazana odlikuje se stilom i jednostavnošću, jer vaš dom treba uravnotežiti religiju, tradiciju i dizajn.

ramazan8