Božićne dekoracije gotovo su nezamislive bez crveno-zelene ljepotice, atraktivnog ali oštrog lišća, poznate pod imenom božikovina ili Božje drvce.

Ova specifična biljka čiji je i sam naziv vezan uz vrijeme Božića, raste u grmovima, a pojedini primjerci kao stabla visoka čak i do 25 metara. Listovi su zeleni tokom čitave godine, a žućkasti cvjetovi pretvaraju se u plodove. Zanimljivo je da će atraktivne crvene bobice jarke boje nastati ako su muška i ženska biljka posađene jedna kraj druge kako bi se osiguralo uspješno oprašivanje.

Međutim, zbog masovne pomame i ukrašavanja božikovina je postala ugrožena biljka pa botaničari upozoravaju da se ne smije trgati u prirodi, nego nabavljati u rasadnicima ili kod cvjećara koji je uzgajaju za prodaju.

Jednom kada je nabavite, njome možete ukrasiti dom i stvoriti pravo blagdansko ozračje.

1. Vjenčić na vratima

Jedan od najčešćih načina na koje se božikovina koristi je kao dekoracija u vjenčićima na vratima. I sami ga možete vrlo jednostavno napraviti uz pomoć cvjećarske žice.

Potrebno je samo žicom oblikovati kružnicu, a potom na nju preplesti grančice božikovine te ih dodatno pričvrstiti komadićima žice kako bi bili sigurni u slučaju naleta vjetra. Da bi lišće duže izgledalo kao netom ubrano, nanesite na njih zaštitni sloj lakom za kosu, što će im ujedno dati i viši sjaj.

2. Bobice u vodi

Efektna dekoracija za unutrašnje prostore može se napravi i samo od čaše vode i nekoliko grančica. Sve što trebate napraviti je uzeti prozirnu staklenu čašu ili zdjelicu prema želji, napuniti je vodom i u nju staviti nekoliko malih grančica božikovine tako da ih prekrije voda. Zahvaljujući vodi, grančice će dugo ostati svježe.

Za još više minimalistički izgled možete koristiti samo crvene bobice odnosno plodove božikovine, a ako ste ljubitelj svijeća, u čašu možete dodati i bijele lučice koje će plutati na vodi. Čarobno svjetlo tokom hladnih večeri sigurno ćete imati.

3. Grančice u vazama

Želite li zadržati samo grane i bobice, bez zelenog lišća, te ujedno dobiti vrlo efektan minimalistički ukras, smjestite poduže grančice u vaze.

Možete se poigrati i bocama od limunade ili vina, te nekoliko njih složiti u niz na prozoru, jednu kraj druge.

4. Središnji ukras stola

Božikovina se može sjajno kombinovati i s imelom, grančicama bora, jele ili smreke, češerima i drugim darovima prirode. Možete je ukombinovati u dekoracije koje planirate smjestiti na stol u kuhinji ili dnevnoj sobi, pa dodati i lampione koje se napajaju na baterije.

5. Girlanda na prozoru ili balkonu

Od većih i savitljivih grana božikovine mogu se napraviti girlande koje ćete ispreplesti na balkonskoj ogradi ili ih naprosto smjestiti s unutrašnje ili vanjske strane prozora, uz lampione i ukrase poput češera ili pahuljica od stiropora.

No ako imate mačku koja se voli penjati po povišenim mjestima poput daske prozora ili imate djecu, pripazite jer su plodovi božikovine otrovni te mogu značajno utjecati na probavne tegobe ako dođe do njihove konzumacije.